Lehetséges hogy végrehajtsam a tervemet ( tovább lent)?
Nos, a munkavállalás az USA-ban nem így működik, az sokkal bonyolultabb. Vízum/zöldkártya kell hozzá, azt pedig nem osztogatják egykönnyen, McDolnadsban dolgozni kívánó 18éves végzettség nélkülinek meg szinte tuti nem.
A tandíj félévente (!) 1,5-2 millió forintnyi dollár környékén van egy átlagos egyetemen, mellé jön a lakhatás, étkezés, tananyagok, szórakozás, ruházkodás, utazás stb. És ez csak egyetlen félév. Ha nem vagytok gazdagok, akkor ezt 1-2-3 év alatt nem lehet 'összespórolni'.
Nem tudhatom, mi ez az Amerika-mánia (valószínűleg hiszel a hálivúdi filmeknek, hogy ott minden remek és kolbászból van a kerítés). De ha annyira akarod, ráérsz jobban megtervezni a dolgot, mondjuk egyetemistaként, amikor több lehetőséged van, és az egyetemi életbe is belelátsz.
Vannak ösztöndíjak, főleg alap- vagy mesterdiplomával már rendelkezőknek (bár ezt általában kiemelkedő tanulók kapják), illetve sok hazai egyetemnek van megállapodása amerikai intézményekkel (csereprogram), amivel 1-2 félévig nem kellene tandíjat fizetni, csak megélhetési költségek lennének.
"mert gondolom az aupairkedés kizárva"
Simán lehetnél, szoktak fiúk is auparkedni:) de Amerikába nagyon sok a bolond család, ott nem lenne jó buli. Menj inkább Angliába, jövőre én is megyek;)
A 2 millio ft/ felev egy nagyon enyhe feltetelezes, a jobb privat egyetemeken ez jelenleg 37-39 ezer dollar/ev, de a jobb allami egyetemeket sem uszod meg 20 alatt, nagyon. Ezek pedig, barhogy is nezem, feljebb vannak mint 2/felev.
A kerdes felvetoje altalanossagban ir "amerikai egyetem"-rol, holott abbol van kb. 6000. Kicsit szukiteni kellene a kort, es lehetoleg nem rokton rabokni, hogy "a Harvard, az", mint teszik oly sokan. Ez sem lehetetlen, csak picit necces.
Mindenkinek azt javasolnam inkabb, hogy nezzen Anglia fele, meg ugy is olcsobb, hogy jovore megharomszorozzak a tandijakat, es EU polgaroknak az Angol allam kamatmentes diakhitelt ad, nagyon barati feltetelekkel. Oxfordra es Cambridge-be bekerulni persze eppen olyan nehez, mint a Harvard-ra vagy a Stanford-ra, de szamos egeszen turheto angol egyetem letezik. Skociaban pedig ingyenes az oktatas, csak az ottlet koltsegeit kell fizetni (ami szinten nem ket filler, es milliokkal kell szamolni). Meg is, egy turheto nevu Britt BA-val sokkal konyebb mester vagy doktori kepzesre jelentkezni az allamokba.
Alap, hogy legyen TOEFL nyelvvizsgád. Vagy olyan szinten angolból? Emellett nagyon kemény a felvételi:
Pl. Columbia University-n 20-30ezer USD egy félév. Vannak egyéb egyetemi költségek (pl Medical Insurance, Health Service Fee stb.), ez további kb. 2ezer USD.
Megélhetés - lakhatás, utazás, könyvek, kaja, egyéb költségek - durván 10ezer USD.
(A 20ezres tabdíjjal számolva) ez összesen EGYETLEN félévre 32ezer USD (6,4 millió Ft) körül mozog, egy év 64ezer USD (12,8 millió Ft). És a képzés általában 2 éves (25,6 millió Ft).
Ha ennyit meg lehet keresni egy McDonaldsban végzettség nélkül, hát én is azonnal utazok.
Mint már írtam, egyetemistaként, egy alapdiplomával (vagy mesterdiplomával) a kezedben sokkal több lehetőséged van ösztöndíjat szerezni, amivel kimehetsz, vannak ilyen lehetőségek.
Amúgy is szerintem alapképzést felesleges az USA-ban csinálni, ha az ember úgyis akar mesterre menni; a választék is nagyobb az MA/Msc képzésekből.
De igazából én egy dologtól félek..mert oké valahova megyek dolgozni..és folyamatosan fizetem a tandíjat.. ez így egyszerű lenne de csak úgy kapok vízumot ha az egész tandíj megvan vagy nem ? Az nyu nem ad semmilyen támogatást a külföldieknek a columbián viszont olvastam hogy az szükség függően ad..majd ha közelebb leszek egy kicsit az egyetemválasztáshoz akkor írok nekik e -mailt..talán jobban felvilágosítanak ..mert lehetetlen hogy az indulás pillanatában a teljes tana
díj a számlámon legyen csak ha adnak valami támogatást / ösztöndíjat..
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!