Csak engem bosszant a határon túli jelentkezőkkel szembeni pozitív diszkrimináció?
Nem csaj ők, hanem akik még a százalékos rendszer előtt érettségiztek, azok is automatikusan a legjobb százalékot kapják a jegyükre.
És egyébként meg a saját eredményeiddel foglalkozz, ha tanulsz, bekerülsz. Nem ezen fog múlni.
Nekem is vannak határon túli csoporttársaim, akik a legjobbak között vannak.
Szóval ez nem ezen múlik.
Egyébként szerinted hogy kellene beszámolni? Ha meg a legrosszabbként számolják, pl. 80%-osnak egy ötöst, az majdnem négyes, egyetlen százalék a különbség. De ha a középértéket veszik, az is automatikusan azt jelenti, hogy a legmagasabb pontszámú szakokra eleve nincs esélyük bejutni, nem lehet annyi pontjuk, csak azért, mert más érettségi rendszerben tettek vizsgát.
És hazaiak közül is sok olyat tapasztalok, hogy bekerül egy szakra, amit másodikként kezd el, de nincs rá ideje/nem érdekli/rájön, hogy mégsem kell. Ők nem veszik el a helyet mástól egy évig?
Szóval igazságtalan csak a határon túliakra kenni az általad említett problémákat.
Az oktatási rendszer inkább legyen megengedőbb, minthogy hátrányosan megkülönböztessen, elvágva ezzel mobilitási, kitörési lehetőségeket.
nekem volt már szlovákiai csoporttársam, ő valami elképesztően sok plusz pontot kapott az érettségijére, mert 3 nyelvből érettségizett és volt amit emeltként számoltak bele, miközben matematikából nem érettségizett, mert ott nem kötelező. és természettudományi karon volt a gyerek! gondolhatod, hogy 10%-okat se ért el soha. ez tényleg igazságtalan volt.
viszont most másik egyetemen van erdélyből jött szaktársam, ők már középsuliba olyan szinten tanultak pl integrálni, hogy körberöhögte az első évi analízist, amin a magyarok 80%-a bukfencezett. szóval kétélű ez a dolog.
Nekem az is megfordult a fejemben, hogy ha ez kiderül, akkor beindul az érettségi turizmus. De ne félj, az előny egy része el fog veszni, ha majd emelt szintű érettségi is kell.
A régieknél meg volt a központi felvételi, ami olyasféle, mint a mai emelt szintű érettségi, de az mégsem számít annak. Úgyhogy ha van emelt szintűd, akkor azzal már nem vagy hátrányban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!