Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulás külföldön » Ez lehetséges? (többi lent)

Ez lehetséges? (többi lent)

Figyelt kérdés

Lehetséges külföldről(Németo.)levelezős vagy bármilyen módon magyar egyetemen tanulni?

A némettudásom messze van attól, hogy esélyem legyen és nincs kedvem évekig várni és 30 évesen egyetemre menni.

Bár erre kevés esélyt látok.

Vélemény?

21/L

2011. jún. 5. 14:18
 1/4 anonim ***** válasza:

Szia!

Lehetségesnek lehetséges, de azért azt tudnod kell, hogy a levelezőst is "szakja válogatja". Ez azt takarja, hogy általában hetente, kéthetente, havonta hétvégi napokon (péntek-szombat) vannak órák, a tananyag nagy részét pedig jegyzetben/levélben kapod. Ezekről az órákról nem nagyon lehet hiányozni, így ez komoly ingázással/anyagi ráfordítással járna.

Nem teljesen értem a helyzeted, tehát te most Németországban élsz nyelvtudás nélkül, dolgozol/nem dolgozol? Mert ha a jobb munka/több pénz reményében szeretnél kiköltözni, esetleg megérné előtte itthon elvégezni egy rendes, nappali tagozatos egyetemet, vagy egy egy éves intenzív német nyelvi kurzust.

Amúgy semmi szégyen nincs abban, ha 30 évesen mész egyetemre, mások később csinálják a második, harmadik, sokadik diplomájukat. Ha meg nincs kedv, nem kötelező mindenkinek diplomásnak lenni...

2011. jún. 5. 14:39
 2/4 A kérdező kommentje:

Kint élek, több mint fél éve, haladok a nyelvvel is.

Nem az a probléma, hogy nem tudunk kommunikálni, elbeszélgetek jó pár dologról, de ezek csak hétköznapi dolgok.

Az a baj, hogy egyszerűen belefáradok abba, ha túl sokat kell németeznem egyfolytában.

Pl. láttam a barátom könyveit(ő is levelezőn van, de ő német, neki ez nem gond), és kb 2 perc után belefájdul a fejem a bonyolult nyelvtani szerkezetekbe, szavakba, meg amúgy sem értem.

Angolból jó vagyok, vele is legtöbbször így beszélünk, de nem akarok angolul tanulni, mivel itt szeretnék elhelyezkedni.

Fontos az angol, persze, de a német itt akkor is fontosabb.

Az a baj, hogy a munkámból kifolyólag még csak nyelvsuliba sem tudok eljutni, mivel állandóan délután kell dolgoznom, viszont az összes nyelvsuli délutáni oktatásokat kínál.

Hétvége pedig megint kizárva, teljesen el vagyok ásva, webáruházat kell készítenem, meg minden, most is ezen szenvedek.

De ha ilyen gyakran kellene hazamenni, az meg megint nem jó, túl költséges lenne.

De itt biztos nincs magyar-német nyelvű suli.

12-13 órányi vonatozás, míg hazaérek, és hát túl gyakran ez elég jelentős pénzösszegeket jelentene.

Tehát akkor elég reménytelen a helyzet?

2011. jún. 5. 14:52
 3/4 anonim ***** válasza:

Hát én nem sok esélyt látok rá így... én azt mondom, hogy 2-3 év alatt, pláne így, hogy kinn élsz, és anyanyelvi segítséged is van, szinte minimális energiabefektetéssel fel tudod hozni magad olyan szintre, hogy letehess egy nyelvvizsgát, és akármelyik német egyetemre jelentkezhess. Csak nyitott szemmel kell járni, a folyamatos németet pedig gyorsan meg fogod szokni - utána pedig már nem megerőltető utánaolvasni kicsit a nyelvtannak, vagy a barátodat megkérdezni. Én is így hoztam fel magam angolból egy év alatt olyan szintre, hogy most itt kinn tanulok - nem csináltam mást, csak nyitott szemmel jártam, és szinte egész nap csak angolokkal beszélgettem.

Esetleg felveheted a kapcsolatot az otthoni egyetemekkel, érdeklődni a tanrendről, talán havonta egyszer hazautazni nem olyan megerőltető. De nézelődj még a nyelviskolák között is, muszáj lennie egynek, ami délelőtt is tart órákat...

2011. jún. 5. 17:53
 4/4 A kérdező kommentje:

Koszi, nagyon rendes vagy!:)

Valoszinuleg igazad van, csak olyan nehez elkepzelni az idegennyelven tanulast!

Valahogy nagyon neheznek tunik. Ugy vagyok vele, hogy: eloszor felfogni, megerteni es meg meg is tanulni. Azert ez nem hangzik egyszeruen.

De majd probalkozom! Meg a nyelvsuli keresessel is!

2011. jún. 5. 18:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!