Milyen szakra menjek egyetemen?
Két nagyobb van, amire gondolok, azon belul pedig még fogalmam sincs.
Az egyik az közgazdaságtan/biznisz, a másik pedig másik pedig mérnök.
Mindkettőt a matek miatt szeretném, mert abban jó vagyok, meg szeretem is. Az elsőröl csak annyi jut eszembe, hogy könyvelő lehetek, vagy, még ha más is, akkor is csak egy irodában ülök és ugyanazt a feladatot csinálom újra és újra. A mérnökkel pedig az a problémám, hogy a bátyám is annak tanult és ő nem vitte sokra(saját hibájából) és attól félek, hogy ha én oda megyek és sikeres leszek, akkor a bátyám meg a családom nagyon fog haragudni, és azt hiszik, hogy csak azért csináltam, hogy megmutassam, hogy én meg tudom csinálni és rossz érzést keltsek benne. A másik ok ellene pedig, hogy én is attól félek, hogy részben azért akarom nagyon, mert nem lehet. De amúgy meg tényleg úgy gondolom, hogy mérnökként egy csomó mindent lehet csinálni, bármilyen irányba mehetsz, és a munkád közben rengeteg bonyodalmat meg kell oldanod, tervezhetsz, gondolkodhatsz és nem unalmas.
Tudnátok írni érveket és hárányokat a két szakhoz? Plusz, mit gondoltok az én érvelésemről, ez alapján melyiket kéne választanom?
Köszi, ha válaszolsz!
A matek (vagy fizika) szak nagyon jó alapozást ad egy csomó mindenhez. Továbbtanulás nélkül is lehetsz vele programozó minden további nélkül (persze ehhez meg kell tanulnod programozni pl. a Udemy platformon -- 3000 forint egy kurzus, minden második héten le van értékelve ennyire az összes tanfolyam... vannak szuperjó tanfolyamok mindenféle nyelvhez).
Továbbtanulással pedig lehetsz
... programozónak mindenféle bonyolultabb fajtája, kriptográfia, cyber security stb.
... adattudós (data scientist), machine learning engineer, AI kutató
... banki és biztosítási elemző
A német piacon pl a matek szak az egyik legértékesebb szak, mivel ott nagyon sokat számít az intelligencia és a tudás. És a matek illetve fizika szakosok vezetik általában az egyetemi szakok IQ listáját, illetve olyan matematikai alaptudásuk van, amit nagyon sokfelé lehet hasznosítani.
... természetesen menedzserkedni is lehet matek szakkal, nekem van egy kollégám (német multi stratégiai osztály), akinek matek diplomája + MBA-je van.
Szerintem a sima matek szak nagyon pro választás.
Rajzolni nem nagyon tudok, de a muveszettori megy.
Igy a valaszok alapjan szerintem matekra jelentkezem. De addig is még van egy évem.
Köszönöm szépen a válaszokat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!