Romániában hogyan készültök az érettségire?
Idei minta tételek javítókulccsal:
A többi kérdésre meg akkor tudok válaszolni, ha kicsit több infót tudok rólad. Tudsz-e románul? A I-es tételt értenéd-e? Érvelést tudsz írni? Mert ha nem, akkor be kell magoljad az összes III- ast (mondjuk az sose árt...) Sablonom egy csomó van, ha gondolod elküldhetem.
A magyar ha nem pedás vagy, akkor könnyű. Csak kell ismerni a III-ashoz a műveket. + pár egyéb kicsiség.
A matek attól függ, hogy milyen (techic, peda, természettudományok, matek-infó)
Történelemből nem tudom hogy van.
A biosz is viszonylag könnyű. Ismétlődnek a kérdések. Van karikázós, igaz/hamis feladat (ahol mindig 2 hamis, 1 igaz), stb.
A többit szintén nem tudom.
Amúgy én ma írtam meg a románt.
A pedás a "Profilul pedagogic", másnéven a tanítóképzős tétel vagy a humán tétel. (Filiera teoretică – Profilul umanist; Filiera vocațională – Profilul pedagogic)
A magyar/románnál az a tétel a nehezebb. A mateknál meg a 2. legkönyebb.
Minden kicsiség számít. Elvileg az is kicsiség lenne, ha a szerző mellett írná, hogy miket írt, de mégis sokat számít. A mai tételben pl csak annyit írt, hogy "comedii", mert csak egyet tenulunk, az O scrisoare pierdută-t, de nálunk az egyik B-s mégis a Ion-t írta.
#Kérdező
Én is. :) Érettségi után elér-e a többi tipp? Ha szombatig nem írok, írj privátot. Amúgy a választottad mi? (biosz/infó/kémia/fizika) Meg hányadikos vagy? Csak mert 9.-ben a matektanárnőnk már nyomta le a torkunkon a tételeket. :D
Kis pontosításként, mert szerintem a kérdezőre is ez vonatkozik:
a pedás osztályból (ahogy a 4-es válaszból leszűrtem) kell matek érettségit tenni, ez az úgynevezett M2-es matek, én is ilyet raktam a reál-természettudomány osztályból.
Azonban a természettudomány osztályban az én sulimban nem is volt lehetőség matek érettségit tenni, így az kicsit pontatlan, hogy innen (is) a 2. legkönnyebb a matek.
Valamint szintén nálunk a társis osztályból nem lehetett az általad, zárójelben felsorolt érettségik közül választani, hiszen a társisok ezeket 11-től nem is választhatják. Így maradnak a humán tantárgyak, mint a földrajz, logika, pszicho, filológia stb. (az egész listát nem tudom, mert nem voltam humános, de biosz és társait 100% nem lehet rakni).
Így a felállás:
magyar és román (kicsit emeltebb szinten), töri és + 1 választott azok közül, amiket én is írtam.
Szerintem a pedás válaszoló tud segíteni neked, kérdező, csak gondoltam tisztázásképp leírom, hogy a pedának és társinak közel sem ugyanaz a követelménye.
(2-es voltam)
De megírta, hogy természettudományokon van. Ott meg a földrajz s a hasonlók nem válaszhatóak.
Matek érettségi 4 féle van:
-mate-info (matek-infós) ez halál...
-şt-nat (természettudományok) ez van nekem, s ez lesz a kérdezőnek is
-pedagogic (tanítóképzős) ez könnyebb
-tehnologic (technik) ez a legkönyebb
Te mikor végeztél, hogy természettudomány osztályban nem volt lehetőség matek érettségit tenni? Csak mert az kötelező nekünk. A másik opció a történelem lenne, de abból nem lehet a mi osztályunkban. (Meg különben is heti 1 órával hova akarnánk érettségizni belőle...)
A legkönnyebbet meg nem magára a matekra, hanem a pedás matekra értettem.
Amúgy infót csak 2 évig tanultunk, de mégis érettségizhetünk belőle, így a romániai oktatási rendszerben logikát ne keress...
(1,4,5-ös voltam)
Oh, akkor nem szóltam, én a társadalomosztályokra vonatkozókat írtam le. :))
De ha a kérdező bio-kémián van, akkor igen, matek (m2), magyar, román + egy természettud. tantárgy.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!