Menyire éri meg Fogtechnikusnak tanulni?
Szia!
Én 2 éve fogtechnikus képzésre jelentkeztem, OKJ-n. A képzés 3 éves.
Leírom a költségeket.
Ha nem az első OKJ-d, akkor fizetni kell. Nálunk a suliban félévente 40.000 Ft, tehát a 3 évben ez 240.000 Ft.
A gyakorlati helyen is kell fizetni azért, hogy tanítanak. Az első évtől van gyakorlat, havi 20.000 Ft-t kérnek, 10 hónapra kérik a pénzt. Ez 600.000 Ft.
Keresztanyám mesélte a fogtechnikusnak, akihez jár, hogy én is erre a pályára készülök, és ő mondta, hogy 1.000.000 Ft a vizsga. Ja és kell egy fogorvos is, aki hozzád küldi a pácienseket.
Összegezve. 1.840.000 Ft lett volna a 3 évem.
Inkább gyógyszertári asszisztensnek tanultam. Lényegesen olcsóbb volt, és keresettebb szakma.
Remélem segítettem.
Ja, Pécsen tanulok, tehát Budapesthez képest egészen olcsó...
Hello. Faterom fogtechnikus mester, labortulajdonos Borsodban. Fizu változo, ha jobb honap 200, ha rossz 100. De menni kell érte sokat, szombat általában bent van.
Én is kitanultam a szakmát Pesten. Most Németországban élek, bayoroknál dolgozom. Itt fos a lové. 800Euro. Aki régota dolgozik annak is max 1200. Kifizeted az albérleted a kajád a benzined, és annyi marad, mint ha otthon dolgoznék apámmal. Szoval csak a "német tapasztalat" miatt letolok még pár honapot, és haza megyek kicsit. Keresni kell más területet. Spanom Londonban él, neki forintban olyan 400 van meg, de a fele rezsi. Azért ott tehát jobb a helyzet. Én kilátástalan vagyok, keresni akarok valami élhetöbb helyet, akár Europán kivül is.
Sokat tanultam a szakmáért, ami mások szerint "Úri szakma", meg milyen menö stb, meg milyen jo. Mégis többet keres meg rak félre az a barátom, aki tölem 20kmre mosogat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!