Megéri fogtechnikusnak tanulni?
párom annak tanul, most van az utolsó éve.
megéri, hisz ha olyan laborban tudsz elhelyezkedni, akiknek tényleg van munkájuk (Párom az ország egyik legjobb, legkeresettebb labor-gyakornoka), akkor megkereshetsz havi 200E-et is, tisztán. Persze munkafüggő, lehet ennél több, illetve kevesebb is. Papíron viszont minimálbéres leszel, mert csak azt írják neked jóvá, a többit zsebbe kapod. Ezzel a munkáltató is és te is jól jársz per pillanat, hisz nem kell adózni belőle. Nyugdíjnál viszont nagyon is számítani fog...
persze attól is függ a dolog, hogy mit fogsz tudni csinálni, milyen állást kapsz, pl. nem mindegy, hogy fémes, porcelános leszel, esetleg az új (kb. 40milliós) cad-cam géppel kell dolgoznod.
Ha esetleg sikerülne külföldön állást találnod a szakmában, akkor biztos és jó megélhetésed lehet. Angliáról tudok nyilatkozni, ott 6-800E-e keres egy kezdő, később akár 1milliós is lehet a havi gázsid.
Ha sikerül egy labort létrehoznod, és fogorvosokat szerezned (ők küldik a munkát, minden attól függ, hogy hány orvosod van), akár havi több millió is lejöhet ITTHON tisztán, miután kifizetted az adókat és a dolgozókat. De ehhez hatalma tőke kell, minimum 10milliónál kezdődik.
Anglia mellett Németo., Írország az, ahol nagyon jól lehet keresni, de szinte minden országban megfizetik őket.
Ahol Párom dolgozik, a legkevesebb fizu tisztán 120körül van, a legtöbb átlagosan 220E, de volt 4-500E is, szezonfüggő (pl. karácsonyra meglepik a mamát egy teljes fogsorral).
Ha van még kérdésed írj csak, szívesen segítek!
cím:
lilike1123@hotmail.com
Pécsett tanul, de nem pécsi (de környékbeli) laborba jár
Hello. Faterom fogtechnikus mester, labortulajdonos Borsodban. Fizu változo, ha jobb honap 200, ha rossz 100. De menni kell érte sokat, szombat általában bent van.
Én is kitanultam a szakmát Pesten. Most Németországban élek, bayoroknál dolgozom. Itt fos a lové. 800Euro. Aki régota dolgozik annak is max 1200. Kifizeted az albérleted a kajád a benzined, és annyi marad, mint ha otthon dolgoznék apámmal. Szoval csak a "német tapasztalat" miatt letolok még pár honapot, és haza megyek kicsit. Keresni kell más területet. Spanom Londonban él, neki forintban olyan 400 van meg, de a fele rezsi. Azért ott tehát jobb a helyzet. Én kilátástalan vagyok, keresni akarok valami élhetöbb helyet, akár Europán kivül is.
Sokat tanultam a szakmáért, ami mások szerint "Úri szakma", meg milyen menö stb, meg milyen jo. Mégis többet keres meg rak félre az a barátom, aki tölem 20kmre mosogat.
Én svájcban Luzernben voltam 4 évig mint vázas.Fogászati arany ötvözettel dolgoztam. De nagyon megbántam.
- nem volt munkavállalási engedélyem
3 alkalommal adtam be a kérelmet, mind a háromszor elutasították.
Keveset kerestem. Ha levonom már a lakást és a rezsit akkor az elsö évben 500 francot. A második évben 600-at, a 3.évben 1000-et. Az utolso évben pedig 1300-at. Azt hozzá teszem, hogy akkor még csak 140 Ft volt egy franc.
Ha bármelyik másik ny-europai országba mentem volna, már lehet hogy az állampolgárságom is meglenne azóta.
A főnök magyar volt és volt még egy magyar kollega is. Bezavart az erthetetlen svájci dialektus is, így sajnos a nyelvet se tanultam meg
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!