Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Speciális tanfolyamok » Szerintetek lehetnék magántaná...

Szerintetek lehetnék magántanár 17 évesen a nyári szünet azon néhány hete alatt, ameddig itthon vagyok?

Figyelt kérdés

Már nagyon régóta tetszik nekem a tanári pálya. Édesanyám tanár, ezért más babakorom óta körülöttem van a hivatás, amit a világ egyik legszebb hivatásának tartok. Én is mindig nagyon szerettem tanítani, élveztem, ha magyarázhattam másoknak és figyeltek is rám, meghallgattak. Mindig szerettem beszélni mások előtt komoly témákról. Az is igaz, hogy szeretem a gyerekeket, emellett szintén szívből jövő örömmel tölt el, ha valaki valamit nem értett, valamivel küzdött, de általam sikerült megérteni, ezáltal fejlődnie. Már általános iskolás korom óta én vagyok kimondatlanul az iskola diáktanára, diákpapja/a diákságának lelki segélye és diákügyvédje egy személyben. XD :-D Mindig én magyarázom el az osztálytársaimnak az anyagot, ha nem értik és segítséget kérnek. Én ezért cserébe soha nem vártam el viszonzást, akkor is megtettem, ha ő amúgy nem kedvelt, de mégis a segítségemre szorult. :-) Emellett egy kis kiegészítést is kereshetnék a zsebembe.

Egyébként matematika, természettudomány (ha idősebb, akkor leginkább fizika, kémia, földrajz és ezekhez hasonló területeken, tárgyakból tudnék segíteni), történelem, magyar és idegen nyelvek (angol, német, kínai nyelvben és ókori eredetű tudományos szakkifejezések rendszerezésében tudnék segíteni), meg hittan/filozófia tantárgyakból vállalnék órákat délutánonként. Ezek azok a területek, amelyek egyébként foglalkoztatnak is ingem. Nem kérnék érte különösebben sok pénzt, csak egy jelképes összeget (kb. 1500-2000 HUF). Arra gondoltam, hogy akár több tárgyból is vállalnék segédkezést/különórát. Amúgy is sokat fogok utazni a nyáron, de ezekben a napokban jó lenne elütni valami olyannal az időmet, ami hasznos, nem feleslegesen elfecsérelt idő és még boldogságot is teremt. Kis gyorstalpaló osztályozóvizsgára, kis agytorna a nyárra stb. Fontos, hogy nyilván nem tudok most mindenkit mindenre megtanítani - pláne nem ennyi idő alatt -, de azért egy kis segítséget tudnék adni akkor, ha valaki el van akadva vagy csak egy kicsit gyakorolni szeretne. Feladataim is vannak mindenhonnét.

Mit gondoltok erről az ötletről? Jó ötlet? Lenne rá kereslet? Megérné ilyen keretek között (most elsősorban nyilván nem az anyagiakra célzok, mert azt mindenki el tudja maga dönteni)?

2024. jún. 29. 00:12
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
89%
Ha a gyerekem bukott volna matekból akkor a pótvizsgára sosem fogadtam volna fel egy 17 éves "magántanárt".
2024. jún. 29. 07:57
 12/16 A kérdező kommentje:

#9.

Egyházi iskolák közül sok helyen így van ilyen tárgy. "Vallás és filozófia", "hittan és filozófia", "teológia és filozófia", hol hogy nevezik. Nem mindenhol "megfelelt", meg "nem felelt meg" értékelés van csak ezekből a tárgyakból, hanem komoly osztályzást vezetnek, dolgozatok vannak stb. Láttam már olyan diákot, akinek igen komoly nehézséget okoztak bizonyos anyagrészek (lásd: szentiratok forráskritikája, ami sokaknak egy borzalmasan száraz, szövegeredettani témakör, amit többen nem is értenek, csak bemagolják, de ugyanilyen mondjuk a platóni iskola filozófiai gyökerei vagy a buddhizmus négy nemes igazságának tana, baromi száraz, cserébe úgy le tudja fárasztani az agyat, mint egy jó kis matekpélda, ha valaki tényleg meg akarja érteni).

Általános iskolában több olyan tanár van, akinek sok szakja van, de a régi motoros gimis tanárok között is vannak. Ismertem olyat is, akinek volt vagy 5-6 szakja és nem média, tánc és dráma, meg tesi volt belőle három. Én is több tantárgyból fakultáltam, nevezetesen matek, fizika, történelem, emellett érettségiztem és OKTV-zem földrajzból és lehet, hogy kémiából, a magyar szintén nincs messze tőlem, a nyelvtanulás meg az egyik hobbim. Ma már sajnos a szakbarbarizmus lett népszerű, pedig szerintem egyáltalán nem menő, ha valaki rossz matekból, mert hozzá a magyar áll közel.

#10.

Szintén sokakkal találkoztam, akiknek magyarul, konyhanyelven tök jól ment egy bizonyos anyag, de ennek ellenére komoly bajban volt akkor, amikor jöttek a latin, görög, arab, héber stb. eredetű kacifántos szakkifejezések történelemből, természettudományokból, magyarból, matekból vagy filozófiából. Hiába vannak bizonyos kifejezések, amelyeket használunk a mindennapokban is, van egy csomó olyan is, amit kb. meg kellene vagy pontosabban meg kellett volna tanulni, mint a ténylegesen tanult idegen nyelvek szavait. Hát sajnos mind a nyelvoktatásnak, mind ennek az az átka, hogy sokan csak a dolgozatra tanulják meg, ha sikerül megtanulniuk. Többeknek amiatt nem megy az idegen nyelvek szavainak megjegyzése, mert úgy fogják fel, hogy az egy nyelvtörő, aminek semmi logikája nincs. Pedig van ezeknek is, habár tényleg nem olyan, mint egy matematikai gondolkodási metódus vagy egy történelmi perspektivikus gondolkodás. Fogjuk fel úgy, mintha nyelvtanórán lennénk (elvégre nagy részben az idegen nyelvek is nyelvtanok, csak épp nem magyar nyelvtan, hanem az adott nyelv nyelvtana), elemezzük a szót, bontsuk részekre, tolalékmorfémákra, értsük meg, hogy hol és mit képzünk stb. és máris egyszerűbb megjegyezni. Németre ez különösen igaz, de igazából bárhol máshol is alkalmazható.

Hát nem a legizgalmasabb része a dolognak, de vele jár...

#5.

Lehet, hogy nagyreményű vagyok, de mikor nem ők maradtak fenn az utókornak? :-)

Egyébként nem értem, hogy miért ne bízná rám senki.

Azt meg főként nem értem, amikor a boomerek el kezdik nyomatni, hogy mindenki gyerek 25 alatt, amiben lehet hogy féligazság van is (biológia: emberi élet szakaszai - serdülőkor és ifjúkor), ugyanakkor nem hinném, hogy ez azonos lenne a cselekvőképtelenséggel és a komolytalansággal.

2024. jún. 29. 08:42
 13/16 anonim ***** válasza:
77%

"Általános iskolában több olyan tanár van, akinek sok szakja van"

. Egy dolog, hogy papírja van róla, megint más, hogy mennyire magabiztos adott területen.

Neke meg semmiről nincs papírod, de az igazi gond, hogy kb. egy lépéssel jársz a reménybeli tanítványod előtt. Valamikor ez működhet, de ha már ez kell, sokkal hitelesebb lennél, ha egy-két területre koncentrálnál. Mert amit pl. nyelvtanulásról írsz, már bocs, de egy agyrém, így nem lehet hatékonyan tanítani egy átlagos gyereket, teljesen szakmaiatlan, elavult.

És sajnos hiába tűnsz okosnak, a boomerezéseddel sikerült lerombolni az imázsodat.

2024. jún. 29. 08:51
 14/16 anonim ***** válasza:
56%

Hú, kisgyerek, te inkább ne taníts. Okosnak hiszed magad, de nem vagy az. Én elhiszem, hogy jól megy neked jópár tantárgy, de nagyon-nagyon tudálékos vagy, fogalmad sincs arról, hogyan kell átadni a tudásodat. Az nem elég, hogy a szüleid pedagógusok és ebben nőttél fel. (Apám nehéziparban dolgozott, mégsem vállalnék olyan munkát).

Dunsztod sincs róla, hogy annak, aki esetleg bukdácsol, hogyan tudnál segíteni. Te csak hajtod itt a saját kis nótádat, de egyszerűen nem vagy szakember, így eredményeket sem tudál felmutatni. Kicsit olyan érzésem van, mintha te nem másoknak akarnál segíteni, hanem azt bizonygatod inkább, hogy mennyire nagyszerű vagy és milyen sok mindenhez értesz. Pedig...nem.

Ami azt illeti: adószámod van-e, számlát tudsz-e adni, mert ugye ezek se ártanak, ha te pénzért akarsz tanítani?

2024. jún. 29. 09:19
 15/16 anonim ***** válasza:
69%

Kedves 17 éves polihisztor! Szerintem a kutya sem fog téged alkalmazni magántanárnak. De próba szerencse. Hírdesd magad a lakóhelyed környékén (általános iskolásoknak) 2000Ft/60 perc áron hátha szerencséd lesz.

Jó tanács: ne azzal kezdd hogy te minden tantárgyat tudsz oktatni.

2024. jún. 29. 10:37
 16/16 anonim ***** válasza:
41%

Asperger szindrómával ne taníts, mert konkrétan 10 percnél tovább nem lehet melletted kibírni. Én a hosszú rizsádat is csak 2 nekifutásra tudtam átnézni. Ritka kellemetlen személyiséged van.

(És nem, akiknek eldarálod óra előtt az anyagot, azok sem szeretnek, csak megpróbálják számonkérés előtt gyorsan felfogni tűzoltásként az anyag egy részét.)

2024. jún. 29. 10:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!