Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Speciális tanfolyamok » Elektrotechnikus vagy villanys...

Elektrotechnikus vagy villanyszerelő OKJ-t érdemes csinálni?

Figyelt kérdés
Anno otthagytam a technikusit, ma már picit bánom. Vissza szeretnék ülni az iskolapadba, és egy villamosmérnökit elvégezni. Viszont addig is megcsinálnám valamelyik fenti dolgot OKJ-n. Számomra a villanyszerelő értelmesebbnek tűnik, talán kiválthatná a technikusit is, plusz a diploma mellé jobban mutatna, nem tudom. Segítenétek?
2023. szept. 4. 10:30
 1/4 anonim ***** válasza:
33%
Villanyszerelő piacképesebb a másik 1 vicc
2023. szept. 4. 15:06
 2/4 anonim ***** válasza:

Villanyszerelő és erősáramú technikus, e két végzettséggel lehet villanyt szerelni. Tehát ha falat akarsz vésni, akár alkalmazottként, akár vállalkozóként, akkor mindegy, sőt, a villanyszerelő képzéssel előbb kaphatsz vésőt a kezedbe, ha a rombolás szándéka buzog benned. A technikus viszont hivatalból "okosabb", több elméletet tanul különféle címszavak alatt, mint villamos készülékek, villamos gépek, villamos művek, villamos védelmek, automatika, stb. Így aztán, ha mondjuk a novemberi plusz két fokos takonyban, vagy a júliusi 50 fokban végzett fizikai munka nem vonz már, mondjuk kiderül, hogy van egy szívbetegséged, ami a hétköznapokban nem okozott zavart, vagy egyszer úgy megfázik a derekad, hogy utána az első kis lehűlésnél nem tudsz három hétig lehajolni, akkor a technikusival még egy csomó állást el tudsz vállalni, mint áramszolgáltatónál területfelelős, alállomáskezelő, stb.

És, ha azt nézzük, a főiskola/egyetem előtt is nagyon jó a technikusi, nem szakmailag, hanem megismerni azt, hogy na, az egyetemen tízszer ennyit kell megtanulni ugyanennyi idő alatt. Szakmailag a technikusi olyan ismereteket ad, amelyekhez az ember az egyetemen is eljut, csak akkor megtanulja azt, mi a modell, és milyen matematikai eszközökkel lehet azt leírni, stb. A technikumi tanulmányok során meg közlik, hogy ez így meg így működik.

Az viszont sajnos egyáltalán nem mindegy, hogy az ember hová jár, bármelyik szinten. Én például egy elég jó technikumba jártam (hát ez az az időszak volt, mikor a technikum rendes középiskola volt) Pécsett, de mindenki azt tartotta, hogy a budapesti ("Üteg u.") az szakmailag erősebb. Ugyanúgy egy szinttel fölötte, akkortájban indult be Pécsett a főiskola, amelynél szintén "a Kandó" energiában elismertebb volt. Még eggyel feljebb, hát ott a műegyetem volt a legtöbbre tartott.

És ezen kívül még a tanárok személye sem mindegy. Az én technikumomban volt egy pár országos hírű személyiség, akik tankönyveket lektoráltak, satöbbi, de volt olyan is, aki többször elmondta, hogy ő az adott tárgyból másfél leckével jár előttünk (ő ugye olyan volt, mintha a tankönyv tudna beszélni, le is néztük szegényt rendesen). Vagy amikor egy nálam 10 évvel idősebb mérnökkel beszélgetve előkerült a neve annak, aki valamit nekem oktatott a műegyetemen, a beszélgetőpartner kitört, hogy: hát azt még nem rúgták ki? :D

2023. szept. 6. 14:19
 3/4 anonim ***** válasza:
...még hozzátehettem volna, hogy tehát a technikusi az valamivel több matematikai készséget követel, akkor azért nem kell az erőkifejtést ordítva-nyögve maximalizálni, tehát ha tudod, hogy a négy alapműveletben is az agyad csikorog (van egy képlet, átrendezed-e egy perc alatt, vagy fél órát pislogsz felette, hogy mit is akar itt a hogyishívják), hát akkor egyértelmű, hogy villanyszerelés.
2023. szept. 6. 14:25
 4/4 anonim ***** válasza:
elektrotechnikus!
2023. szept. 6. 18:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!