Erősáramú elektrotechnikus létesíthet épületvillamossági rendszereket? Funkcionálhat villanyszerelőként?
Dilemmában vagyok a technikusi képzés elvégzését illetően. Iskolámban ami számomra érdekes technikusi irányzat az vagy az erősáramú elektrotechnikus vagy pedig az automatizálástechnikai technikus.
Mind a kettőhöz kötődök, sőt villanyszerelést is gyakorta csinálok. Már a kötelező szakmai gyakorlat előtt két évvel is segédkeztem majd mára már "fű alatt" komplett épületek szerelését is megcsinálom.
Az igaz, hogy nem elég a villamosipar és elektronika ismeretek érettségi + erősáramú elektrotechikus arra, hogy én ezzel KATÁS formában vállalkozzak mint villanyszerelő?
A másik irányzat az automatika, PLC-t programozni szeretek, de eddig csak magamnak csináltam kisebb rendszerekhez úgy mint akvárium világítása, hűtése-fűtése, automata haletetése meg ilyesmi. Ezt vonzóbbnak találom kicsivel, mert elképzeléseim szerint ezt irodai munkavégzéssel is lehet csinálni. Most még nem okoz gondot a szombati koránkelés suli mellett majd az akár -10⁰C fokban szerelés vagy majd egy hónapon belül a napon 40⁰C-ban, de gondolok a jövőmre.
Milyen munkafolyamatot végez az erősáramú elektrotechnikus amit egy villanyszerelő nem? Van igény erre a szakmára is, vagy inkább arra van több, amit jelenleg is csinálok (mert arra aztán van)?
Esetleg valakinek tapasztalata az automatikai irányzatról? Ezzel a képesítéssel lehet lakásriasztókat és egyéb vagyonvédelmi berendezéseket telepíteni?
"Az igaz, hogy nem elég a villamosipar és elektronika ismeretek érettségi + erősáramú elektrotechikus arra, hogy én ezzel KATÁS formában vállalkozzak mint villanyszerelő?"
Nem igaz.
"Milyen munkafolyamatot végez az erősáramú elektrotechnikus amit egy villanyszerelő nem?"
A technikus az középfokú műszaki irányítónak volt elképzelve régen, csoportvezető vagy művezető munkakörben, amíg volt olyan fogalom, hogy nagyipar. :D Illetve középfokú műszaki beosztásokban (magyarul technikusnak! :D ), mint például az áramszolgáltatónál az alállomásfelelős, területfelelős, satöbbi.
Azonban az eredmény igen nagy mértékben függ egyrészt a munkáltató elképzeléseitől, másrészt az oktatási intézmény színvonalától, harmadrészt a szaktanárok személyes képességeitől.
Magyarországon bevett szokás már egy jó ideje (70 év?), hogy a villanyszerelő önállóan dolgozik, de elvileg terv alapján kéne, mely tervben, hogy mi miért van, azt a technikus és a mérnök látja át - hivatalból, de természetesen a nyílt eszű villanyszerelő is képes rá, csak nem a tanulmányai alapján, hanem a hozzá még felszedett tudás alapján. Tehát a technikus tanulmányai alapján jobban tisztában van a miért?-el, leginkább elméletet tanul, nem pedig azt, hogyan kell megtömni egy csövet homokkal, hogy szép legyen a könyök. Mint feljebb írtam, a színvonalas oktatásban részesülni, az ma szerencse kérdése, sajnos. Önszorgalomból persze lehet pótolni egy képzés hiányosságait, de ahhoz kell egy kis (ön)tartás.
"Ezt vonzóbbnak találom kicsivel, mert elképzeléseim szerint ezt irodai munkavégzéssel is lehet csinálni."
Csak részben. A beüzemelés, hibakeresés rendszerint terepen zajlik a gép mellett. Csak ott látod rendesen mit csináltál...
Sokmindenben egyetértek az előttem szólókkal. Szinte mindegy mit tanulsz, legyen meg a papírod, aztán úgyis az első munkahelyeden, gyakorlatban fogod rendesen megtanulni a szakmát.
Ha esetleg szeretnél továbbmenni villamosmérnöki szakra, akkor javasolt a durungáramú elektrotechnikus, mert egyrészt felvételikor beszámítják plusz pontnak vagy akár a szakmai bizonyítványod eredménye alapján is lehet kérni a pontszámítást (ha 80+% lett azt hiszem), illetve első 1-2 félévben jól fog jönni, hogy sokmindenről már tanultál a technikusi képzés alatt (villamosságtan, elektronika stb.)
Épületvillamossági kivitelezéshez szerintem felesleges a technikusi végzettség, viszont ha gépek javításával, szervizelésével is szeretnél foglalkozni akkor nem árt.
"Sokmindenben egyetértek az előttem szólókkal. Szinte mindegy mit tanulsz, legyen meg a papírod, aztán úgyis az első munkahelyeden, gyakorlatban fogod rendesen megtanulni a szakmát."
Az biztos, hogy én (#2) ilyent nem állítottam.
"Épületvillamossági kivitelezéshez szerintem felesleges a technikusi végzettség"
Hja, az értő olvasás... az kéne "gondolok a jövőmre"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!