Úgy is megtanulhat valaki valamilyen hangszeren jástszani ha nincsen tehetsége hozzá?
Megtanulhatod egy jó tanárral, kitartással, de művész nem lesz belőled.
De nem is kell.
45-ig alap volt minden polgári családban, hogy a gyerek zongorázni tanult, vagy valamilyen más hangszeren, német nevelőnője volt ( német kisasszony, angol kisasszony, francia kisasszony), festeni, rajzolni, hímezni, varrni tanult.
Úgy gondolnám, hogy a többség el tud sajátítani egy szintet. Ha tehetséged nem is lesz hozzá, így vagy úgy (nem érzel rá a ritmusra, finomításokra, arra, hogy azt a darabot, hogyan is kellene megszólaltatni), el tudsz játszani egy-egy darabot, legfeljebb monoton lesz, nem élvezhető.
Ilyet sokat ismerek, de ismertem olyat is, akit hiába próbáltam tanítani zongorázni, egyszerűen annyira nem állt rá a keze a hangszerre, hogy két hangot nem bírt leütni egymás után.
Laár Andris papájának mondta a zenetanár, hogy zenész nem lesz belőle, mert azért annyira nem tehetséges. Eltelt pár év, csókoltassuk a zenetanárt:)
A kérdésre pedig az a válaszom: ki mondta, hogy tehetségtelen vagy?
Ha érdekel egy hangszer, el kell kezdeni ismerkedni vele. Menet közben ki fog derülni, hogy egyáltalán akarjátok e egymást. Ha igen, akkor hidd el nekem, hogy a szorgalom/megszállottság, nagy eséllyel tehetséget is szül. Jó zenélést, tessék csinálni! :))
Az nem egy bináris dolog, hogy van vagy nincs. Ha tanulod 1 évig kiderül, hogy mennyire "érdemers", vagy akarod tovább csinálni. Ha pénzért csinálod akkor 99.99%, hogy felesleges nekikezdeni.
Elsősorban az ember magának zenéljen. Ha érdekel és szereted, akkor meg tudsz tanulni. Hogy mennyire az sok mindenen múlik. Hangszer az kb mint egy nyelv, illetve talán annál is bonyolultabb - sok óra kell hozzá. Van, akinek csak 1000, másnak 5000 óra elérni ugyanazt a szintet.
Szerintem a zene is olyan mint a dolgok többsége, egy átlagos szintre kb mindenki, vagy majd mindenki meg tudja tanulni, mint bármelyik szakmát. Ahogy más szakmában sem lesz világ, vagy nemzeti topban az ember így ebben sem, de ha az a cél akkor mindegy, 4 évesen kellett volna kezdeni, és akkor is lottó.
Az emberek többsége a maga, meg esetleg a család-barátok szórakoztatására zenél, meg mint minden ilyen hobbi, tornáztatod az agyad, olyan módon ahogyan a munkáddal, hétköznapi életeddel nem, ezáltal a személyiséged fejleszted, gazdagítod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!