Német igei vonzatoknál van valami szabály?
Igen, rá lehet húzni ilyesmiket, de konkrét szabály nincs.
Az érzelmet, átvitt vagy nem megfogható lelki dolgokat kifejező igék pl: nachdenken, denken, sprechen, verfügen, traumen, erzählen stb, ezek általában überesek.
Azt vettem észre még, hogy amit a magyarban sokszor on/en/ön vagy ra/re vonzattal látunk el azt a németben általában an-nal, de sok esetben a német igevonzatok egybeesnek a magyarokéval.
Konkrét szabály mint írtam nincs, de jó kis táblázatokat, példamondatokat készítve be lehet magolni, készségszintre fejleszteni, másképp sajna nem megy, a logikáját azonban el lehet egy idő után sajátítani
Mert a német nyelv ilyen :/ Hát na semmi sem tökéletes, de nyugtasson meg, hogy a német (gondolom felfedezted) ezt az egy dolgot leszámítva nagyon szabálykövető, kivétel is csak néhány van.
A vonzatokat mindenki szidja mert logikátlan, de ez a nyelvtani rész sok nyelvben így van, amit a nyelv alapvető logikája határoz meg. Mi miért valamit köszönünk meg a német meg miért valaminek köszöni meg? Sok ilyen van de kitartás és türelem kell hozzá :)
első voltam
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!