Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Ha lemondom az angolórát...

Ha lemondom az angolórát aznap, fizetnem kell, forditva nem működik?

Figyelt kérdés

Angolra járok magántanárhoz, alkalmanként fizetek.

2 hete aznap szóltam neki, hogy közbejött valami, nem tudok este menni. Fölajánlottam, hogy mivel aznap mondom le, kifizetem a teljes összeget, mintha mentem volna, a rendelkezésreállása miatt. Elfogadta.

Azóta mentem, mindig alkalmanként fizettem.

Ma felhivott, hogy ma neki nem lenne jó, pedig mára is beszéltünk meg angolórát. A mai napot töröltük, megyek majd legközelebb.

A kérdésem az, hogy ilyenkor nem kéne neki fizetni egy alkalmat, vagy másképpen fogalmazva a következő alkalmat ingyen csinálnia? Mondjuk ez kicsit furcsán hangzik, de az igazságérzetem azt diktálja, hogy ha én mondom le aznap, akkor fizetek neki 1 alkalmi dijat. Ha ez forditva történik, akkor ő adjon nekem 1 alkalmi dijat (vagy a következő legyen ingyen). Szerintem ennek oda-vissza kéne működnie, nem?

2019. máj. 1. 20:48
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
35%
Őszintén szerintem már az is bunkóság volt, hogy elfogadta. Ha mondjuk 1-2 órával elötte mondtad volna le, akkor oké, de ha több, akkor be tudott volna szervezni valakit, nem illet volna elfogadni. Én is jártam elég sok magántanárhoz, de egyik sem volt ilyen
2019. máj. 1. 20:54
 2/15 A kérdező kommentje:

Szerintem aznapra már nehezen szervez be valakit, egyszerűen csak kiesik az az idő. Viszont ennek fordítva is működnie kéne, szerintem, mert én meg nem haladok az anyaggal. Én sem tudok felhivni aznap egy idegen tanárt, hogy csak ma este foglalkozzon velem 1 alkalmat.

Azaz szerintem oda is és vissza is kiesik az alkalom. Viszont nem értem, hogy miért csak nekem kell fizetni? Az ő ideje fontosabb, mint az enyém?

2019. máj. 1. 21:02
 3/15 anonim ***** válasza:
45%

Neked illendő volt felajánlani, hogy kifizeted, de tőle pofátlanság volt elfogadni. Bár megérthető.

Viszont mivel ma ő mondta le, akkor legalább annyit mondhatott volna, hogy legközelebb egy +félórát ráhúztok ingyen, mert neked is ugyanúgy kiesik az az idő amit a tanulással töltöttél volna vele, és ilyenkor már csak etikettből is illendő lenne neki felajánlania valami kompenzálást.

2019. máj. 2. 00:43
 4/15 anonim ***** válasza:
57%
Azzal, hogy te nem mentél órára aznap, neki kiesett X Forint keresete, ami be volt tervezve, hiszen helyetted már nem tudott mást vállalni. Te mit veszítettél vele anyagilag?
2019. máj. 2. 02:11
 5/15 anonim ***** válasza:
64%

Dehogy kéne ingyen órát felajánlania. Mamám matekot tanít (főleg), vele rendszeresen megcsinálják, hogy utolsó pillanatban mondják le, vagy le sem mondják, csak nem mennek el az órára.

Ő általában nem szokott ilyenkor pénzt kérni, de megtehetné, hisz ideje esik ki... Pl főzhetne, takaríthatna, pihenhetne... Stb. Az idő pénz.

2019. máj. 2. 06:41
 6/15 anonim ***** válasza:
95%
Nálam 24 óra a határ, mindkettőnk részéről
2019. máj. 2. 06:50
 7/15 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat!

"Azzal, hogy te nem mentél órára aznap, neki kiesett X Forint keresete, ami be volt tervezve, hiszen helyetted már nem tudott mást vállalni. Te mit veszítettél vele anyagilag?"

Igen, érzem, hogy itt van a kutya elásva, de továbbgondolva:

Nekem a tanulás esett ki arra az időre. Nekem be volt tervezve, hogy adott tananyagot átbeszélünk aznap. Más tanárhoz nem tudtam aznap elmenni, tehát a tervezett okosodás elmaradt. Nem anyagi károm származott, hanem nem lettem okosabb.

Neki a pénze esett ki, nekem meg a tudás.

Én pénzt adtam érte, neki szerintem egy ingyen órát kellett volna.

Még azzal lehetne érvelni, hogy lehet, hogy nem kaptam tudást, de a pénzem is megmaradt. Viszont akkor a másik oldalról ugyanez fennáll: lehet, hogy nem kapott pénzt, viszont dolgozni sem kellett neki.

A munka és pénz egymásba átválthatók (lásd munkahely :-))

Tehát ő nem rakott bele munkát, de kapott pénzt.

Én nem raktam bele pénzt, _ÉS_ nem kaptam ingyentanitást.

Másképp fogalmazva ezt: "neki kiesett X Forint keresete"

Helyesen igy lenne: neki kiesett X forint keresete _ÉS_ nem kellett 1 órát dolgoznia.

A megoldás nyilván az, hogy elengedem a dolgot vagy keresek új tanárt.

2019. máj. 2. 09:02
 8/15 A kérdező kommentje:

"Nálam 24 óra a határ, mindkettőnk részéről"

Okés, de az a része érdekelne, hogy mi van, ha te mondod le 24 órán belül. Ingyenóra?

Mert az a része világos, hogy ha a diák 24 órán belül jelzi, hogy nem tud menni, akkor fizet.

2019. máj. 2. 09:04
 9/15 A kérdező kommentje:

"Dehogy kéne ingyen órát felajánlania."

De azt a részt olvastad, hogy a pénzt elfogadta, amikor én mondtam le?

2019. máj. 2. 09:08
 10/15 anonim ***** válasza:
100%

Minimum 24 ora lemondas oda-vissza. Ha te nem Igy csinalod, Igen ki kell fizetned az orat, Igy van ez mas szolgaltatasokban is.

Ha a tanar mondja le 24 oraval kevesebbel, penzt termeszetesen nem varhatsz el tole, de ha intelligens egyen, a legkozelebbi orat meghosszabbitja, de ugy hogy elore szol neked. Ha rendszeresen mond le orakat, ott kell hagyni.

2019. máj. 2. 11:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!