Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Gondolod, hogy hatékony...

Gondolod, hogy hatékony Magyarországon a nyelv tanítás?

Figyelt kérdés
2010. júl. 2. 17:07
1 2
 11/15 A kérdező kommentje:

Igen,bocsánat,de nem is így akartam feltenni,hanem úgy,hogy ...hatékony-e a nyelv tanítása".

Kicsit személyeskedést érzek,úgyhogy gondoltam,megosztom veletek,nekem is két nyelvből van érettségim,90% felett.De én ezt a szintet akkor is kevésnek érzem.Mikor fogok pl. művészetekről,irodalomról beszélni egy külföldivel? Ha magam erejéből nem tanulom meg,akkor ugye semmikor.Vagy mehetek külön tanárhoz,egy nyelvóra 2000,de én két nyelvet tanultam,ha hetente két-két órát veszek,akkor az havi szinten 36 000Ft.Hát sajnos nem lehetséges.....

Úgy gondolom,mehetne ez hatékonyabban is,volt szerencsém egyszer ez igazi nyelvtanárhoz.Hát azt kívánom,mindenkinek olyan tanítsa a nyelvet és nem lesznek problémák.

2010. júl. 3. 10:23
 12/15 anonim ***** válasza:

tegnapelőtt 22:37!

Igazad van, nem kellene mindig szidni a rendszert, de szerintem az nem jó, hogy a középiskolákban csak az érettségiig készítenek fel, a diplománál pedig már követelnek egy nyelvvizsgát. Aki anyagilag nem úgy áll, mit tehet? Nem sokat...

2010. júl. 4. 10:59
 13/15 anonim ***** válasza:
54%

10:23

"Mikor fogok pl. művészetekről,irodalomról beszélni egy külföldivel? Ha magam erejéből nem tanulom meg,akkor ugye semmikor."

Nem várhatod el a közoktatástól, hogy felkészítsen arra a nyelvtudásra, ami ahhoz szükséges, hogy a kedvenc témáidról beszélgess egy külföldivel. Ugyanis akkor ezt más is elvárhatná és akkor magas óraszámban tanulhatnád mondjuk a honvédelmi vagy a biotechnológiai szaknyelvet, mert az osztálytársaid nem irodalomról és művészetről szándékoznának csevegni.

A nyelvtanulásnak két szakasza van. Az első az alapok lerakása, a második az önálló fejlődés. A határvonal az, amikor az ember már képes önálló fejlődésre - ez kb. a középfoknak vagy a napilap elolvasásának szintje. Eddig kell elvinnie a tanulót az oktatási rendszernek. A többi a diákon múlik.

"Vagy mehetek külön tanárhoz,egy nyelvóra 2000"

Aki eljutott középfokig, annak semmi szüksége nyelvórákra és tanárokra. Igazából aki értelmes, az persze kezdő szinttől is tud önállóan tanulni, de nagyjából középfokig érdemes tanárt is igénybe venni. Azon túl fölösleges.

2010. júl. 4. 11:35
 14/15 anonim ***** válasza:
67%

10:59: ebben igazad van, de a nyelvvizsga és az érettségi szintjét kellene közelíteni egymáshoz. Amikor én jártam egyetemre, akkor még lehetett ott nyelvet tanulni ingyen, ez jó volt. Ezen a téren valóban van probléma. Egyébként meg középiskolája válogatja, mert vannak olyanok, ahol tömegével teszik le a nyelvvizsgát (olyan is, ahol az egy érettségizőre eső nyelvvizsgák átlaga meghaladja az egyet).

Kérdező:

Na én vagyok az, akinek a véleményét szépen lepontozták itt 65-ra, de továbbra is tartom. Akkor fogsz művészetekről, irodalomról beszélni egy külföldivel, amikor akarsz. Ha neked ez a fontos, akkor tanuld meg azt a szókincset. Ott a szótár, ott az internet, kereshetsz ilyen témájú fórumokat, olvasgathatod a különféle nyelvű Wikipédiák szakirányú cikkeit. Ha vitorlásversenyekről vagy űrhajózásról vagy tengerimalacok tenyésztéséről akarsz beszélgetni, akkor meg azt a szókincset tanuld meg. De mindegyikhez inkább a tárgyi ismeretek kellenek, hogy beszélgetni tudjál, a szókincs csak egy máz. Aki semmit nem tud a művészetekről, az magyarul sem tud értelmesen beszélgetni róluk. Az előző oldalon tökéletesen kifejtette valaki, hogy az iskola csak megalapozhatja az önálló tanulást, de azt neked kell folytatnod! Vagy tanítsák meg mindenkinek a művészettörténeti, vitorlázási, tengerimalac-tenyésztési szakszókincset is?

Még két dolgot tennék hozzá. Az egyik, hogy mint írtam, három nyelvet megtanultam erős középszinten (motivációm hiányzott a továbblépéshez, nem a lehetőség), és még néhányról van egy kis lövésem. Hát ez mindig is úgy ment, hogy sokat kellett foglalkozni vele iskolán kívül, magamtól. _Mindenféle_ tudásnak ez az útja, a matematikának, a nyelvnek, az irodalomnak is. Az irodalmat talán jól tanítják? Annyi könyvet elolvasnak az órán a tanárok a diákokkal együtt, hogy mindenki művelt legyen? Naná, hogy nem ez a jó tanítás, neked kell könyveket olvasnod, saját választás alapján. A nyelvekkel miért lenne másképp? Én mentem az utcán, és magamban beszéltem azokon a nyelveken, amit tanultam, vagy szórakozásból fordítottam a nyelvre szövegeket magamnak, meg olvasgattam, innen van a tudás. De a tanáraim alapozták meg, akiknek mind nagyon hálás vagyok.

A másik, hogy van egy általános szókincse az embernek, és abból kiindulva el tud magyarázni dolgokat akkor is, ha nem ismeri a szavakat. Magyarul el tudod magyarázni valakinek, hogy mi az impresszionizmus vagy a vízfesték, aki nem tudja? Ha nem, angolul se akard. Ha igen,akkor el tudod magyarázni, és ez azt jelenti, hogy tudsz a témáról angolul beszélgetni, mert ha nem ismersz egy szót, azt körül tudod írni, és meg fogják érteni. Kipróbáltam, működik.

2010. júl. 4. 11:41
 15/15 anonim ***** válasza:

tegnap 11:41

"Akkor fogsz művészetekről, irodalomról beszélni egy külföldivel, amikor akarsz."

"Hát ez mindig is úgy ment, hogy sokat kellett foglalkozni vele iskolán kívül, magamtól. _Mindenféle_ tudásnak ez az útja, a matematikának, a nyelvnek, az irodalomnak is."

100%-ig így van!

2010. júl. 5. 05:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!