Aki magyar nyelvet tanul, amikor két betű más hangot jelöl?
Az ilyen szavakat miként jelölik a szótárban,tankönyvben?
Példálul a csiga szót ne
(c siga) mondja.
A szép szót ne (s zép)
Vagy mindig 'sz' ejtendő és nincs is olyan szó a magyarban, amikor az 'sz'
s+z, /külön/vagy bármelyik házas betű:Ty,zs,sz,cs,gy,ly,
Ha így van, butaságot kérdeztem. :(
Igaz régi kérdés, de mindig először az ABC-vel kezd aki nyelvet tanul és annak a kiejtésével, nem?
Tehát ha tanulja valaki a magyart akkor az ABC után nincs nagy nehézsége, csak a rendhagyó betűkapcsolatoknál. Ami meg valljuk be, elenyésző.
"mindig először az ABC-vel kezd aki nyelvet tanul és annak a kiejtésével, nem?"
Nagyon nem. ☺️
Eleve az anyanyelvet senki sem az abc-vel kezdi, az fix, de en se az oroszt, se az angolt, se a nemetet se az olaszt nem azzal kezdtem. Egyebkent is csak az angolban tema egyaltalan az abc, mert nekik maniajuk a betuzes.
Itt nem anyanyelvtanulásról szólt a kérdés szóval azt felesleges volt említeni.
Az meg megint más kérdés, hogy te magad mivel kezded a nyelvek tanulását. :)
A legtöbb ember először az abc-t tanulja meg, mert egy idegen nyelv alapjai az azt felépítő hangok illetve betűk. Mert az abc-vel a legkönnyebb a nyelv alaphangkészletét megtanulni, aztán egyes nyelvek esetében az extra hangokat a betűkapcsolatokból.
Az angoloknak nem mániája a betűzés, csak nekik az írás merőben eltér attól amit kimondanak. (Ezért is látni sok amerikai filmben betűzőversenyt például, mert ott van is benne kihívás.)
A magyar nyelv esetében pedig muszáj egy külföldinek megtanulni az abc-t. Vagy különben a két tagú betűket nem 1 betűnek hanem 2nek venné a saját logikája szerint.
Egy nyelv pedig nem csak abból áll, hogy beszéled, hanem írásból is. Írásnál pedig megint csak nem árt ha ismered az abc-t. Különben például a "kis" szóból valószínűleg "kish" lenne (vagy ch-val [pl franciák], sch-vel [németek], sz-el [lengyelek] attól függ milyen anyanyelvűről van szó). Vagy azt se tudná, hogy az S, Sz, Ty, Ny, Gy, Dzs, Zs, Cs stb betűk milyen hangot jelölnek.
"A legtöbb ember először az abc-t tanulja meg"
Hány főről vannak adataid, ami alapján ezt mered állítani?
"az abc-vel a legkönnyebb a nyelv alaphangkészletét megtanulni"
Eddig hány nyelvet tanultál meg ezzel a módszerrel?
A héberben az egyik betűt úgy hívják, hogy alef. Akkor azt hogy kell kiejteni? Nekem fogalmam sincs, pedig magának a betűnek a nevét (tehát a héber abc egy részletét) már ismerem...
"Vagy különben a két tagú betűket nem 1 betűnek hanem 2nek venné a saját logikája szerint."
A te logikád szerint, maradjunk annyiban...
"Egy nyelv pedig nem csak abból áll, hogy beszéled, hanem írásból is."
Több olyan nyelv létezik a világon, aminek nincs is írott formája, mint aminek van.
"általában iskolai illetve magántanár is az ABC-vel kezdi a tanítást"
Te így szoktad? Én nem. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!