Hogy kell használni a selbst és a bescheid szavakat? Illetve, mit jelentenek pontosan?
Tanultam németet - a tanítás nem volt túl erős, sőt (mint később kiderült) elég gyenge volt -, de ezeket a szavakat nem is ismertem. Majd, kijöttem Németországba és sokat hallom.
Leírná nekem valaki, hogy megértsem?
Ezt a két szót nem lehet egy-egy magyar szóval visszaadni, vagyis csak nagyon nehezen, mert szövegkörnyezettől függően nagyon sok mindent jelenthetnek. Ezért is hallod mindkét szót olyan gyakran.
Gyakori példák a Bescheid-ra, ami egyébként valamilyen bizonyosságot jelent:
Sag mir Bescheid./ Ich weiss Bescheid.
Ezek így sokkal nagyobb bizonyosságot fejeznek ki, mintha a Bescheid szó nélkül mondanánk őket, ami szintén helyes lenne:
Sag mir./ Ich weiss.
Selbst: saját maga/ráadásul, még.
Ich selbst war da- Én magam voltam ott.
Selbst ihn hab ich gesehen-Még őt is láttam.
Selbst am Wochenende muss ich arbeiten- még hétvégén is dolgoznom kell.
Tehat, vehetem ugy, hogyha valaki nekem azt mondja es/vagy irja, hogy ich sag bescheid, akkor megnyugodhatok afelol, hogy jelentkezni fog.(tekintsünk el most az emberek szemelyisegetol)
Ugymond, altalanossagban erheto.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!