Orosz kiejtés (? )

Figyelt kérdés
Szoktam, orosz videókat nézni, zenét hallgatni, mert tetszik a nyelv, viszont azt vettem észre, hogy egy szóban az első és/vagy utolsó "o" betű, olyan, mintha "a"- nak hallatszódna. Ez így is van, vagy süket vagyok?

2018. jún. 26. 14:05
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Ja,mint pl. това́рищ kb. Taváris.
2018. jún. 26. 14:12
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
a hangsúlytalan o-t "a"-nak ejtik
2018. jún. 26. 14:41
 3/8 anonim ***** válasza:
0%

Vagy молодой (fiatal) kb. így ejtik moáládoj.

[link]

2018. jún. 26. 14:42
 4/8 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat, és erre egyébként van valami szabály, hogy mikor hangsúlytalan, vagy mikor nem?
2018. jún. 26. 15:03
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

én meg kezdő vagyok, a nyelvkönyvben jelölve van a hangsúlyos magánhangzó (persze valódi írasban nem), nem igazán van szabály.

minden szóban 1 db hangsúlyos van.

2018. jún. 26. 15:33
 6/8 chtt ***** válasza:
100%

"moáládoj" - jaj! :)

Tudtommal nincs szabály rá, tanulás közben azt is megtanulod, hol a hangsúly; a /maladoj/ (ha meghallgattad, tudod, két rövid á meg normál o) véghangsúlyos, akárcsak Tolsztoj neve /talsztoj/ - megint rövid á és normál o), míg a kövér nem, kb. /tólsztij/ - [link] )

:)

2018. jún. 26. 15:37
 7/8 chtt ***** válasza:
100%

az #5-höz kiegészítés: az egy szótagú szavak mindig hangsúlyosak (de az elöljárók nem)

:)

2018. jún. 26. 15:40
 8/8 anonim ***** válasza:
Amelyik o betűn ékezet van a nyelvkönyvben, az az o hangsúlyos, azt ejted o-nak, az összes többi o hangsúlytalan, és á-vá változik. Viszont egy szótagos szavaknál nem jelölnek hangsúlyt, így ott az ékezet nélküli o is o-nak ejtendő. Az e hang i-vé csúszása is hasonló. Pl. a nye-ből is sokszor nyi lesz, ha elékapcsolod valaminek.
2018. jún. 28. 22:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!