Az ázsiai nyelveknél az írásjegyeket hogyan memorizáljátok?
A jeleket le lehet bontani véges számú komponensekre (radicals), sok ezek közül önmagában is egyszerű szó. Itt van pl. több szó a "nő" (nü3) katakterrel: [link]
Nem egy nagy katyvasz jelet fogsz látni sok vonással, hanem látod, hogy ebben a jelben bal oldalt van a nü3, a másik oldalom a ma3 ("ló"). A bonyolultabbak is így épülnek fel, csak több minden van bennük.
Attól is függ melyik nelvről van szó.
Én majdnem mindegyiket magas szinten írom olvasom beszélem hallom.
Kínai:
Nekem ott az segített nagyon sokat, ahogyan alapjában véve kialakult...képírás.
Hosszú idő volt, de mára már az ismeretlen jelekbe is belelátom a rajzolt képet.
Japán:
Az szimpla táblázat alapján bemagolás volt. Legalábbis a hiragana katakana. A kanjiknál nehezebb dolgod van, mert nem mindig csak átveszik, hanem át is alakítják a Kínából átvett írásjegyeket, emiatt ott már nem mindig játszik a kép belelátása.
Koreai:
A hangul-t (Dél-Korea) tanultam először. Szintén bemagolós volt. De az nagyon könnyen tanulható, mert egyszerű a rendszere, betünként van egy jel, amiket szótagonként egy négyzetbe illesztesz. Illetve vannak még a kettős hangzók, amiket pedig nagyon egyszerű megjegyezni, ha megvannak a szimplák.
A joseono-t (Észak-Korea) csak utána tanultam meg. Az főképpen nyelvtanban más, nem karakterekben, de azért van egy-két kisebb eltérés, ott már csak azokat kellett megjegyezni.
Thai:
Itt egy nagyon egyszerű módszer van. A szájtartás. Rá kell állni a szemnek, ugyanúgy mint a kínainál. A karakterek a szájtartás imitálják a maguk módján. Jelezve van bennük a zöngésség is. Az elején amíg nem tudja elolvasni az ember nehéz lehet, de utána egy kifejezetten könnyen olvasható írás.
K. N.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!