Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » ECL vagy TECL nyelvizsga?

ECL vagy TECL nyelvizsga?

Figyelt kérdés

-tapasztalok

-ár

-szóbeli témák

-ha az egyiket elbukom/pl szóbeli/ akkor újra be kell fizetni az egészet?

minden érdekel, köszi

2010. máj. 23. 23:26
 1/8 anonim ***** válasza:

Én csak az ECL középfokról tudok nyilatkozni.

Itt ugye nem lehet szótárt használni, ezért nehéz. Elmondom hogy mik voltak a feladatok: két olvasott szöveg értés, az egyik könyvekről (de pl szerepelt benne az anyaméh mint szó, ami szerintem nem épp az alap angol műveltség része szerintem) itt csak csak párosítani kellett a dolgokat, a másik szöveg a bálnákról szólt, ott ki kellett egészíteni egy mondatot a saját szavaiddal a szöveg alapján. Olvasott szöveg nem vészes.

A levél Nekem mindkettő baráti volt, egyikben arról kellett reklamálni, hogy meg akarják szüntetni a vasútvonalamat, a másik a magyar kajákról szólt, elég piti témák. A hallott szöveg értés közül az egyik AB karikázós volt, nem volt vészes, a másik már inkább, ott ki kellett egészíteni a mondatot saját szavakkal. A szóbeli része azért jó mert kiválaszthatsz egy párt, akivel előre be tudtok gyakorolni mindent, (kaptok egy témát, pl európai unió és kérdezgetni kell egymást) kivéve a képleírást, azt egyedül kell.

Azt hozzá kell tegyem, hogy én 2007-ben csináltam, később nehezebb lett, és akkor került 20ezer körüli összegbe.

Arra nem emlékszem hogy bukásnál hogy lett volna, mert meglett elsőre:$

Én szimpatizáltam vele, főleg azért hasznos mert nincs külön nyelvtani teszt.

2010. máj. 23. 23:39
 2/8 A kérdező kommentje:

Köszi.

Hát ez a szóbeli téma:/

Nem vagyok benne biztos, hogy egy 15 éves gyerek egy ilyen témánál sikeresen tudna beszélni...

2010. máj. 23. 23:46
 3/8 anonim válasza:
Én is 15 évesen gond nélkül letettem, megkövetel egyfajta érettebb gondolkodást, de az angol nyelvtudásra megy, nem arra, hogy mit magolsz be egy adott témában
2010. máj. 23. 23:52
 4/8 anonim ***** válasza:
Ez a kettő mára már szinte ugyanaz, mivel sok különbség nincsen köztük, valaha a telc sokkal könnyebb volt, de azóta ők is bekeményítettek, szóval teljesen mindegy melyikre mész, de ha jól tudom, az ecl olcsóbb valamennyivel.
2010. máj. 24. 00:23
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

Én először az ECL-el próbálkoztam, ám első neki futásnak, csak az írásbeli vizsga sikerült. Az írásbeli mellesleg nem volt nehéz, én nem tartom magamat egy "perfect" angolosnak, de mégis 80% fölött teljesítettem. A szóbeli már rosszabbul alakult, mert az negyedik nekifutásra sem sikerült. Mi volt a probléma? A magnó. A kommunikáció részen gyakran kaptam 80% feletti értékeléseket, de a magnón egy esetet leszámítva, sosem értem el a 40%-ot. Mindezeket megelégelve váltottam az TELC-re és bizakodtam, hogy talán egyszer nekem is TELJES lehet a nyelvvizsgám. A TELC-en a szóbeli első neki futásra sikerült, mindezt úgy, hogy előtti 3 hónapig nem volt angol könyv a kezemben és csak egy napot készültem rá. Nem volt probléma se a magnóval, sem pedig a kommunikáció részével.

Az árakat tekintve tudni kell, hogy az TELC-nél ki kell fizetni a szóbeli és az írásbeli részt is, még akkor is, ha csak az egyik részből akarsz vizsgázni. Az ECL-nél lehet választani, hogy mely vizsgarészt szeretnéd megpróbálni, vagy természetesen neki futhatsz mindkettőnek. Bár a TELC drágább, de én azt mondom, megéri a pénzét. Az írásbeli részéről sajnos nem tudok nyilatkozni, mert mint ahogy azt már írtam, nekem ECL-es írásbelim van. Mindösszesen annyit hallottam, hogy a TELC írásbelinél NAGYON rámennek a szavakra. Ráadásképpen nem "alap" szavakról van szó, hanem gyakran tesznek bele olykor kifejezetten nehéz szavakat. Sokan azt állítják, ha nincs megfelelő szókincsed, akkor a TELC írásbelit nem neked találták ki. Ezek alapján tudom azt mondani, hogy az ECL írásbelije könnyebb lehet, mivel ott nem igazán erre mennek rá. Az ECL szóbeli SZERINTEM a magnó miatt NEHÉZ (nem csak én buktam meg rajta többször is). A TELC szóbelije könnyű, ezt a lehető legőszintébben tudom Neked állítani. Mondanám azt, hogy az ECL-nél próbáld meg az írásbelit, a TELC-nél pedig a szóbelit, de a döntést te hozod meg. Eleinte én sem akartam két külön helyről szerezni részvizsgát, de már bánom, hogy nem mentem hamarabb a TELCHEZ. Jó pár ezer forinttal megúsztam volna... Ha nem futok neki a harmadik vagy akár a negyedik próbának az ECL-nél, hanem átmegyek a TELCRE, akkor sokkal hamarabb meglett volna a nyelvvizsgám. Ezek lennének az én tapasztalataim. Tételeket mind a két vizsgahonlapon találsz.

Nyilván ha te nem vagy annyira fogyatékos magnó hallgatásból, mint én, akkor már csak a pénz miatt is az ECLT ajánlom neked. Olcsóbb és az írásbelije kifejezetten könnyű. Ha problémák vannak a magnóhallgatással, akkor viszont csak kidobott pénz lesz az ott eltöltött vizsgák száma, mert ez a része ott kifejezetten nehéz. Neked kell mérlegelned, hogy miből vagy jó..vagy épp rossz.

2010. máj. 24. 04:32
 6/8 anonim ***** válasza:

A TELC szóbelije nagyon egyszerű. Van 3 feladat, egyszerűen csak rizsázni kell, én simán kaptam 100%-ot, persze nem rossz témákat kaptam. Egyedül a 2. feladat lehet nehéz, ott kapsz egy újságcikket és abból kell mondanod valamit. Sok benne az ismeretlen szó, de nem kell megijedni, én pár mondatban összefoglaltam a tartalmát, majd mondtam személyes dolgokat, szóval picit elvonatkoztattam, de a témán belül maradtam. A lényeg a folyamatos beszéd.

A magnó se nehéz, bár az egyszeri meghallgatás azért tud egy picit nehezíteni a dolgon. Ráadásul ha nehezebb feladatot kapsz, akkor azért nem annyira könnyű.

Az írásbeli sem az a legendásan könnyű, mint amilyen régen volt, most már jóval nehezebbek.

2010. júl. 9. 12:29
 7/8 anonim ***** válasza:

nekem TELC angol közepem van (C típusú) szerencsére elsőre sikerült, a szóbelin semmi extra nem volt, csak beszélgettünk, de ehhez az is kellett hogy a vizsga előtt akikkel együtt mentem be a terembe, megbeszéltük hogy lassan, érthetően, tőmondatokban, durvább szavak kihagyásával fogunk kommunikálni egymással.

de amik voltak feladatok sem voltak vészesek.

írásbeli része már húzósabb volt sokkal, aggódtam hogy nem lesz meg (mert nem voltam nagy angolos).

szókincs tényleg kell hozzá, főleg hogy olyan feladatokat kaptam ami tele volt szakszavakkal, egyik ilyen angol parlamentes/politikai cucc, másik orvosi.

szóval nem volt könnyű, nyelvtani feladatok sem voltak egyszerűek.

hallás utáni szövegértés ment, lehetőleg minél közelebb ülj a magnóhoz hogy rendesen halld és ne legyenek zavaró tényezők.

2010. júl. 9. 12:47
 8/8 anonim ***** válasza:

én ezek közül egyiket se ajánlom, az ECL-nek nehéz a szóbelije, a TELC-nél meg az írásbeli a nehezebb

az lenne a jó ha meg tudnád oldani hogy ECL-es írásbeli + rigóutcai szóbeli, az úgy türhető

vagy ha német nyelvről van szó akkor próbáld meg az ÖSD-t, az úgy ahogy van könnyű

2010. júl. 9. 15:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!