Szerintetek megéri franciát tanulni?
Most megyek gimnáziumba és második nyelvet kell választanom angol után és a franciát szeretném (még németre lenne lehetőség, de nagyon nem szeretem a németet)
szerintetek lehet hasznosítani?
Húsz évnél hosszabb munkatapasztalattal a hátam mögött azt kell mondjam, a világnak ezen a részén nagy valószínűséggel nem fogod tudni hasznosítani a francia nyelvet.
Ha a hasznosság a célod, válaszd inkább a németet.
Más persze a helyzet, ha Franciaországba, Belgiumba vagy Kanadába készülsz kivándorolni, vagy kifejezetten érdekel a francia irodalom, vagy fanatikus megszállotja vagy a francia filmeknek.
Ha nem gyakorolsz egy nyelvet, elfelejted. Márpedig Magyarországon iskolán és nyelvvizsgán kívül szökőévente egyszer sem kerültem olyan helyzetbe, hogy bármire is kellett volna a francia.
Munkám jellege miatt sok cégnél megfordultam, volt köztük olyan is, ahol a vezetők többsége francia volt, de a megbeszélések ott is angol nyelven folytak, mert a magyar résztvevők nem tudtak franciául.
Ha rendesen meg akarsz tanulni, a befektetés elég nagy: a francia nyelvtan nagyságrenddel nehezebb, mint mondjuk az angol. (Tudom, nehéz az objektív összehasonlítás, de alá tudnám támasztani, csak itt most nem is akarok ebbe belemenni...)
Nekem az iskolában kötelező volt a francia, de csak azért tudok még úgy-ahogy megszólalni vagy egy cikket valamennyire megérteni, mert az angolt gyakran használom és a választékos angol nyelvben rengeteg a francia eredetű szó, továbbá az egyik családtagommal szinte csak franciául beszélünk, hogy mind a ketten gyakoroljuk a nyelvet.
J'espère que je n'ai pas bouleversé les francophones, mais c'est mon expérience personnelle ...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!