Ez a mondat miért helyes? (német)
Kann ich deinen Bruder sprechen?
Miért nem "mit deinem" (Mert ugye azt sem tudom, hogy miért tárgyesetbe van a fenti mondatba.)
Az első variáció rövidebb
(meg hivatalosabb)
Köszi! :)
De, folytatódik:
-Dann sage ihm bitte, ch rude ihn morgen an.
Miért ihm és miért ihn?
Honnan tudom, melyiket kell használnom?
És személyes névmással miért csak határozott főnevet lehet helyettesíteni?
Pl: Meine Mutter möchte einnen Toaster. Na gut, ich kaufe ihr einen.
Mindegyik állítás igaz (bár gondolom a rövidségnek nincs túl nagy jelentősége. ugyanis mindösszesen három betüt lehet vele megspórolni :):)
A miértre sajnos nincs válasz. A tárgyesetes verzió magyar aggyal logikátlan és idegenül hangzik, mert ennek nincs így magyar megfelelője.
Mindenki, aki idegen nyelvet tanul előbb utál beletörődik, hogy az anyanyelvének a logikáját és "szóképeit" követve újabb és újabb érthetetlenségekbe ütközik. Ezeket - és ilyenből borzasztóan sok van - egyszerűen el kell fogadni, gondolkodás nélkül megtanulni és olyan sokat használni, hogy egy idő után már ne tünjön fel, hogy "na de miért így?".
-Dann sage ihm bitte, ich rufe ihn morgen an
(add át neki, h akkor holnap felhívom)
Valakit (tárgy eset) felhívni - a németben szintén tárgy esetben van azért "ihn" (őt)
A mit után meg dativ áll
(azért ott "ihm") Mit deinem Bruder
#3) Erre szerencsére igen könnyű a válasz, mert ez pont így van magyarul is, tehát nem is értem, hogy mit nem értesz benne:
-Dann sage IHM (Dativ) bitte, ich rufe IHN (Akkusativ) morgen an.
- Akkor mondd meg NEKI (itt is részes eset), felhívom ŐT (itt is tárgyeset) holnap.
Tehát ebben az esetben "puskázhatsz" magyarból :)
jdn. sprechen: (jemanden) erreichen; mit jemandem Verbindung aufnehmen, ins Gespräch kommen
mit jdm. sprechen: ein Gespräch führen, sich unterhalten, Worte wechseln
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!