It would be good if they come. Jó ez a mondat? Azt szerettem volna, hogy Jó lenne, ha jönnének.
Jó. De mivel az angolok inkább túlozni szeretnek:
It would be GREAT if they come.
Na azt kell eloszor eldontened, hogy melyiket akarod irni vegul.
Azt szerettem volna, ha jonnenek.
Jo lenne, ha jonnenek.
Nagy a kulonbseg:
1.Teljesithetetlen (Irrealis):
Az elso azt fejezi ki, hogy nem tortent meg, nem jottek, de szerettem volna, ha jonnek, de nem jottek, a remenyem, hogy jonnek mar nem teljesitheto, nem jottek. Ott allok a mozi utan, megneztunk egy filmet es azt mondom. Azt szerettem volna, ha jottek volna. Valojaban ezt mondtad, ne zavarjon meg, hogy magyar engedelyezi a (ha jonnenek mellekmondatot). Visszaterve nem jottek el, vege a filmnek mar nem is johetnek el!
2.Teljesitheto (Realis):
A masodik pedig azt fejezi ki, hogy jo lenne, ha jonnenek, tehat meg teljesitheto ez a dolog. Jo lenne, ha ok eljonnenek en orulnek neki, nem lennek miatta szomoru stb. Ott allok a mozi elott kifizettem a jegyet es azon tanakodok a tobbieknek, hogy uhh de jo lenne, ha Mari es Pista jonnenek. Jol ereznenk magunkat. Ez meg telejsitheto, barmikor befuthatnak...
Erzed a kulonbseget? Egyik mar nem tortenhet meg masik viszont igen...
Na es akkor nezzuk hogy lenne:
Elso mondat tehat teljesithetetlen lehetetlen:
I would have liked if they had come.
(Szerettem volna) ha (Eljottek volna)
It would be good/great if they came.
(Jo lenne/volna) ha (jonnenek)
Tehat a valasz meg is van. Jo majdnem a valaszod azonban come-nak is a mult ideju alakja kell.
Na miert is? Meg is adom a valaszt:
Jo lenne, ha jonnenek.
Ezt angolban azzal fejezzuk ki, hogy:
If + simple past, would + ige 1. alakja
Miert is?
Azert, mert maga a cselekves nem tortenik meg mi csak elkepzeljuk. Egy elkepzelt vilagban vannak ezek a dolgok. A felteteles mondatokat kotomoddal kepezzuk. Honnan tudod, hogy valami egy elkepzelt vilagban tortenik e?
Onnan, hogy (na,ne) volna, jonne, csinalna, figyelne, jatszana, drogozna...ez mind jelentesu szo ami egy elkepzelt, beszelo altal elkepzelt cselekves.
Nem orulnek neki, ha drogozna.
Nem drogozik, de en elkepzelem! Az elkepzelt jelent mult ideju kotomoddal kepezzuk. Az elkepzelt multat pedig befejezett kotomoddal. Ezt mar nem kell tudnod.
Amit te leirtal ezt jelenti:
Jo lenne, ha jonnek. (Erzed, hogy ez igy milyen furan hangzik?)
Lehet hogy a nyelvtankönyvekben came-el van:
It would be good/great if they came.
Viszont az élő angol környezetben com-mal:
It'd be good/great if they come.
Nem en pontoztalak le, ha amiatt irtad ilyen hangnemben. Segitokeszseged tisztelendo.
A kerdezo pedig nem irta, hogy elo angol kornyezetben akarja e vagy irottan. Ne tanitsd hulyesegekre szegenyt.
Tanulja meg szabalyok szerint kezelni aztan ronthatja a nyelvet szive joga szerint.
A szeged is jo szogodnek megse hasznaljuk szogodkent...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!