Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Angol segitenetek? Reported...

Angol segitenetek? Reported speech es egyéb igék ami utan csúsztatás van, de már nem reported speech?

Figyelt kérdés

A reported speechben fontos az igeido csúsztatás. Igen ám, de én azt vettem észre,h nem csak ekkor csúsztatnak, hanem minden más igenel is Pl. The doctors concluded that she had a condition called amnesia. or The children were ashamed that they had behaved so badly. or The doctors doubted that he would ever get better. Stb.

Kivéve egy olyan mondatot,amit nem találtam egyeztetve: She thought the flower is beautiful.

Es ami nem világos

1 azért nincs egyeztetve mert a virág meg most is szép, vagy ha nem ezért, akkor miért (kérdőjel)A thinkkel lehet egyeztetni (kérdőjel)

2 az a logikus h ha van egy ige, akkor csusztatok időben. Hiszen elég fura lenne, ha csak a reported speechben lenne ez a szabály. De akkor miért csak reported speechben tanítják a csusztatast, ha "kivétel" nélkül ez igaz a többi igere is (kérdőjel)

A válaszokat előre is köszönöm!

2017. jan. 30. 16:44
1 2
 11/13 A kérdező kommentje:

A virágos mondatot pedig a Solutions Second Edition tankönyvben találtam. Sajnos nem tudom megmondani pontosan,h hol. Igazából azóta figyelem az igeket, amióta a 9. és tkbol vettük a reported speech et (tk 87) es most tartok a 10 esnél tk.24. Valószínű h a grammar builderes v. Vocabulary Builderes részben lehetett. Egyébként pedig ebben a tananyag részben minden múlt idejű ige után csak múlt időt láttam, a tkben láttam 2 kivételt thinkkel. Ha estleg megtalálom, akkor visszaírok,h pontosan hol van.

És megegyszer köszönöm mindenkinek!

2017. febr. 2. 15:40
 12/13 A kérdező kommentje:

A virágos mondatot pedig a Solutions Second Edition tankönyvben találtam. Sajnos nem tudom megmondani pontosan,h hol. Igazából azóta figyelem az igeket, amióta a 9. és tkbol vettük a reported speech et (tk 87) es most tartok a 10 esnél tk.24. Valószínű h a grammar builderes v. Vocabulary Builderes részben lehetett. Egyébként pedig ebben a tananyag részben minden múlt idejű ige után csak múlt időt láttam, a tkben láttam 2 kivételt thinkkel. Ha megtalálom, akkor visszaírok,h pontosan hol van.

És megegyszer köszönöm mindenkinek!

2017. febr. 2. 15:43
 13/13 anonim ***** válasza:

Volna itt még valami, amit talán nem árt tisztázni. Már bocsánat, de a kérdésedben a megfogalmazásból ("de már nem reported speech" és "nem csak ekkor csúsztatnak, hanem minden más igénél is") úgy látom, hogy a reported speech jelentését a kifejezésből "nyelvészkedted vissza". De ez nem jó megoldás. Ha egyedül tanulsz, akkor kissé elnézted, ha tanár tanított, akkor nyugodtan adhatsz neki erre egy kettest.

Szóval ez a speech az nem az a speech, ami csak az élőbeszédet jelentheti. Egyik jó meghatározás erre Magyaricstól van: A tartalmi idézést az angol nyelvtani terminológia indirect vagy reported speech-nek nevezi. A Kovács-Lázár-Merrick szemlátomást észrevette, hogy ezzel bajok lehetnek, és megpróbálja kissé helyrehozni a felületesen tanított nyelvtant, amikor egy egész bekezdést szentel ennek, hogy ez a beszéd nem az a beszéd.

Egyébként magyarban is használjuk általánosabban, például a képes beszéd nem azt jelenti, hogy csak élőszóban lökhetek mandínerre.

Szóval, sok más mellett a think, hope, feel, wonder - és persze a conclude is.

(említett nevek angol nyelvtanok szerzői)

2017. márc. 12. 10:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!