Angol segitenetek? Reported speech es egyéb igék ami utan csúsztatás van, de már nem reported speech?
A reported speechben fontos az igeido csúsztatás. Igen ám, de én azt vettem észre,h nem csak ekkor csúsztatnak, hanem minden más igenel is Pl. The doctors concluded that she had a condition called amnesia. or The children were ashamed that they had behaved so badly. or The doctors doubted that he would ever get better. Stb.
Kivéve egy olyan mondatot,amit nem találtam egyeztetve: She thought the flower is beautiful.
Es ami nem világos
1 azért nincs egyeztetve mert a virág meg most is szép, vagy ha nem ezért, akkor miért (kérdőjel)A thinkkel lehet egyeztetni (kérdőjel)
2 az a logikus h ha van egy ige, akkor csusztatok időben. Hiszen elég fura lenne, ha csak a reported speechben lenne ez a szabály. De akkor miért csak reported speechben tanítják a csusztatast, ha "kivétel" nélkül ez igaz a többi igere is (kérdőjel)
A válaszokat előre is köszönöm!
Lehet egyeztetve meg nem is. Az adott szituációtól függ.
She thought the flower was beautiful. - akkor mondta hogy szép
She thought the flower is beautiful. - pl ha most előttem van a virág az asztalon
Nem csak a reported speechben tanítják. Már ahol.
Szia, remélem, nem vesztél el, mert komolyan kérdeztem (és nem kekeckedésből vagy szemétkedésből), merrefelé találtad a nem egyeztetett mondatot. Nem találkoztam még ilyennel és érdekel. Ugye, aki nem tudja, tanítja... én is így vagyok vele, tehát érdekel minden olyasmi, amivel eddig nem találkoztam (azt már megnéztem, hogy a hálón nincs fenn)
She thought the flower was beautiful. > Arra gondolt, hogy szép a virág
She thought, "the flower is beautiful". > - Szép a virág - gondolta.
"She thought the flower is beautiful. - pl ha most előttem van a virág az asztalon"
Nem mondom, hogy nem így van, csak épp nem tudom értelmezni - ha itt van most előttem a virág, akkor miért gondolTA (múlt idő, tehát bármikor a múltban), hogy most előttem itt ez a virág szép.
Súgnátok, akár #1, akár kérdező, merre keresgéljek, hogy felfogjam. Köszi.
Ha most is és általában is így van akkor nincs múltban:
She thought love is beautiful.
Nem nagyon van. Az irodalomban lehet találkozni mindekettővel.
PAst
I also thought she was a lovely person.
hm, i thought corp's figured out decades ago
so many people thought they were his best friends,
what you thought was a great idea
They thought he was driving the pickup truck officers fired on
you thought it was a good idea to post this picture?
He always did what he thought was right,
Present
and thought about how it applies to your photography
but I also thought it's fitting, because there's a pretty awful person
Időnként mindkettő lehet:
I also thought she WAS/IS a lovely person.
so many people thought they WERE/ARE his best friends,
Wow. Nagyon szépen köszönöm mindenkinek!
És megy a zöld kéz. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!