Miről kéne észre vennem, hogy egy szó hímnemű, nőnemű, vagy semleges? Illetve mikor tárgyeset, vagy részeseset?
Mivel a kulcsszavaknál "német" látható, bátran következtetek arra, hogy a német nyelvre kíváncsi.
A válasz pedig az, hogy mindegyik szóhoz meg kell tanulni, mivel semmilyen általános logika nincs a névelők és főnevek párosításához (kivéve, ha többesszámban van, akkor mindig "die").
Meg kell tanulni szavankent. Vannak olyan alalanos szabalyok, hogy a kicsinitokepzos szavak, amelyik -chen, vagy -ling vegzosldesuek, semleges nemuek, illetve aminek termesztileg megallapithato a neme pl. ferfi, kanca stb. annal adja magad a him, vagy a nonem. (Mondjuk a kislany pont -chen-re vegzodik igy ez egy kivetel.)
Az eseteket en ugy tanultam meg anno, hogy elolvastam a mondatot es rakerdeztem.
A természetes nem: a hímnemű élőlény der, a nőnemű die, a kicsinyeik das. (Ezért a kislány itt épp nem kivétel, hanem -chenre végződik.)
Vannak szabályszerűségek:
- amit már említettek, a -chen, -lein végűek mindig das
- az -ung, -heit, -keit, -schaft végűek mindig die
- az -er, -ner, -ler végű mindig der
Az idegen (jövevény) szavakra, internacionalizmusokra is van szabály. Auto, Kino, Museum stb. das
Aztán pl. autómárkák: der z.B. der Audi
Folyónevek általában die z.B. die Donau
és még sorolhatnám...
Itt egy egészen jó összefoglaló a "der,die,das" szabályairól:
#5) A folyók névelőjénél én inkább úgy fogalmaznék, hogy nagyobb részben "die", de azért van sok "der" névelőjű folyó is, így pl. Rhein, Main, Neckar, Inn, Amazonas, Orinoco, Mississippi, stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!