Német! Tárgyeset, többesszám! Totál elvesztem! Segítség!?
Nem értem!!
Kérlek segítsetek!
Pl.: a legjobb orvosokat = die besten Arzte - der Artz, mivel több orvosról van szó, ezért a DERből DIE lesz, de a besten megkapja az EN-t, a hímnem miatt.
Ugye??
Na de mi van pl itt:
az idős nagyszülőket = die alten Großeltern - A Großeltern alapból nőnemű (tudtommal), akkor miért alteN és miért nem alte?
még egy példa: a régi dolgokat = die alten Sache - tudtam a Sache is nőnemű, de itt alteN van.
Miért???? Biztos én nem tudom jól, de mit nem tudok jól??
Kérlek magyarázzátok el, mert felrobbanok :)
"a besten megkapja az EN-t, a hímnem miatt"
A besten nem a hímnem miatt kapja meg az en-t, hanem ahogy az első írja, a gyenge ragozás, azaz a határozott névelő miatt.
Singular: der beste Arzt
Plural: die besten Ärzte
Tehát:
1. a határozott névelő többesszámú alakja "die"
2. a melléknév ragozásakor két dolgot kell megvizsgálni: milyen determináns van a melléknév előtt, és milyen nemű a jelzői melléknevet követő főnév (illetve, hogy egyes, vagy többes számú főnevet jelzünk-e)
Itt a der/die/das 3 alakú determináns, tehát a jelzői melléknév gyenge ragozású lesz, amely azt jelenti, hogy a determináns már utal a főnév számára, (nemére), és esetére (Nominativ), tehát nem szükséges, hogy a jelzői melléknév is explicit névszói ragokat kapjon. Egy általános, gyenge -en végződést kap.
3. der Arzt, die Ärzte
ugye a der többesszámban die lesz, az Arzt pedig ordít egy jó kis tőhangváltásért, mivel egyetlen szótagjában umlautképes magánhangzó figyel, és ha már változik a szótő, akkor egy -e rag is dukál nekije.
vesd össze: der Platz, die Plätze, die Maus, die Mäuse, die Laus, die Läuse, der Nikolaus... na jó, ez az tolsó hülye vicc volt :D
A német nyelvtan egy szopóroller, de ha valakinek (sajnos keveseknek...) sikerül elsajátítania a biztos alapokat, utána meglepően könnyű és logikus a rendszer.
Nézzük ezt: die alten Großeltern
mit tudunk erről főnévi szerkezetről (Nominalgruppe)?
azt, hogy a főné, a Großeltern többesszámú, mivel az Eltern alapszónak csak többesszámú változata létezik: lásd die Ferien (Plural!)
Tehát van:
- egy háromalakú determinánsunk és egy tárgyesetben álló többesszámú főnevünk
die alten Großeltern - gyenge melléknévragozás
A régi dolgokat: die alten Sachen
die Sache, die Sachen
die alte Sache - a régi dógot
die alten Sachen - a régi dógokat
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!