Angolosok! Angol mondattanban van ugye a S (ubject) -O (bject) -V (erb) dolog. Mit jelent a többi betű?
Az S az subjective: alanyi, az O meg objective: tárgyi.
V: verb - ige
adj.:adjective - melléknév
noun- főnév
De nagyon sok van,de ezek aszótárak elején ki szoktak enni írva.
S-V-Adjective
S-V-Complement
S-V-Clause
S-V-Adverb
az A-nak a szórendben az adverb/határozószót illene jelentenie, mivel a melléknévnek nincs állandó helye, a jelzett szó elé tesszük (hátravetett jelző esetén meg mögé) -- én Adv.-nek szoktam rövidíteni a biztonság kedvéért.
S-V-Cs-vel még sohasem találkoztam. Hol láttad?
Sztrogoffnak leszen igazsága, SC lesz az...
Mindenkinek ment a zöld kéz (legalábbis tőlem :D )!
Az S-V-C és a C után egy icipici s betű, azért nem is naggyal írtam. De köszönöm a válaszokat, sokat segítettetek!! :)
Hm. Sir Randolph Quirk használja úgy az SC-t, hogy Cs, C mint Complement, és s mint alsó indexben a subject. Ennek megfelelően Co-t is használ, míg mások azt meg OC-nek jelölik.
Ugyanerre a sémára Do-t és Di-t használ, míg mások ezt meg kissé logikátlanul DO-nak és IO-nak jelölik.
"Ugyanerre a sémára Do-t és Di-t használ"
Késő volt már... :D O mint object, és d vagy i indexben, mint direct vagy indirect.
Az A-ban is különböznek, van, akinél (Quirk) az A Adverbial, van, akinél (Budai) Adjective.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!