Hasznos francia töltelékszavak/kifejezések?
Fogalmazást szeretnék írni és szeretnék választékosan fogalmazni, szóval esetleg tudnátok írni olyanokat, mint pl.: Egyfelől/másfelől... Továbbá... Egyesek úgy vélik, hogy...
És ehhez hasonlókat? Szóval ilyen kis szófordulatokra gondoltam, amik összekapcsolják és koherenssé teszik a szöveget.
Köszönöm!
- D'une part ... d'autre part = Egyrészt ... másrészt
- Premièrement, deuxièmement / Dans un premier temps... = Először, másodszor
- En effet = Ugyanis
- En outre = Ezenkívül
- En fait = Igazából
- Certains pensent / considèrent que = Egyesek úgy gondolják, hogy
- Selon moi / D'après moi / A mon avis = Szerintem/Véleményem szerint
- ainsi que = illetve / valamint
- de cette façon / de cette manière = így/ilyen módon
- En conclusion / Pour tirer la conlusion/les conséquences / Pour résumer = Lezárásképp/Összefoglalva
- Finalement, on peut déduire/constater que = Végezetül azt a következtetést vonhatjuk le, hogy / láthatjuk, hogy
Most így kapásból ezek jutottak eszembe, ha van valami konkrét dolog még, akkor kérdezz :)
#2:
igazából, valójában = en fait
en effet = valóban, tényleg, UGYANIS
:)
De a neten is fent van ez a jelentése is:
"Au commencement d’une phrase, est le plus souvent synonyme de CAR et annonce qu’on va DONNER UNE PREUVE DE CE QU'ON VIENT DE DIRE."
Én is tanultam az "en effet"-re az "ugyanis" magyar megfelelőt is. De végülis nem éri meg vitatkozni azokkal, akik "úgyis jobban tudják".... (:
Kérdező, itt van még néhány:
de plus - továbbá
en plus - ráadásul
d'un côté....de l'autre côté - egyfelől, másfelől/egyrészt, másrészt
en premier lieu, en second lieu - először, másodszor
Jó, akkor hagyjuk az ugyanis-t, bár úgy látom, nem csak én tanultam így, de mindegy. :)
Akkor mondjuk, kedves Kérdező, az << en effet >> az előző történés/mondat eseményét is magyarázhatja. Például: (...) mais je n'ai pas eu de chance hier. En effet, tout mon argent, ainsi que ma carte bancaire ont été volés dans le bus. (Ez egy konkrét példa egy tanáromtól a füzetből, és egyébként rögtön ugyanis-sal fordítottuk.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!