Ez kérem szépen egyszerű jelenidő akar lenni? "Why are you so tired? "
Két éve tanulok angolul, és naponta használom a nyelvet, mert ha nem, akkor nem tudok a barátaimmal beszélgetni.
Különösebben nem érdekel a nyelvtan mert az könnyű, de ma..
A szemem fennakadt.
A "Why are you so tired?" kérdésre azt jegyezte meg a tanárommhogy egyszerű jelen. Azonnal nem értettem de inkább nem akartam kínos helyzetbe hozni magam és okoskodni.
Ez nyilvánvalóan folyamatos jelen mert nem általánosságot fejez ki, hanem pont abban a pillanatban megkérdezed hogy: mé' vagy olyan fáradt?
Nem?
Az, hogy mi folyamatos meg mi egyszerű jelen, nem a mondat jelentésétől függ, hanem szimpla ragozási kérdés.
Alap igealak = egyszerű jelen (pl. you are, go, sleep)
To be + -ing forma = folyamatos jelen (pl. you are being, going, sleeping)
a folyamatos az lenne, hogy
Why are you being tired?
You're funny.
Do you think you're being funny?
Hát, én nem vagyok egy nyelvtani tudor, de szerintem ne keverjük össze az ige passzív kifejezését azzal a mondattal, amelynek állítmányában van egy igei rész és egy a névszói rész...
Az angolul tudó népesség 99%-a szerintem a You are tired-et hallva nem arra gondol, hogy Fárasztva vagy, hanem arra, hogy Fáradt vagy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!