Tudnátok nekem példákat írni a magyar nyelvben végbement flektáló hatásokra? Ha egyéb finnugor nyelvekbéli példákat is tudtak, annak mégjobban örülnék.
van egy ilyen példám, de nem értem, hogy ez mitől flektáló jelenség:
észt : tuba (szoba) birtokos esete : toa
Azért flektáló jelenség, mert a szótő megváltozásával fejezi ki a nyelvtani viszonyt.
A magyarban ilyesmi a van - volt páros, aminél a múlt idő kifejezésében a tő megváltozása is részt vesz. De ez nem igazi flektálás amúgy, csak hasonlóan néz ki. Ha igazi flektálás lenne, akkor egyáltalán nem lenne szükség a szó végén a -t jelre a múlt idő kifejezéséhez, mint ahogy pl. az angol sing - sang párosnál tényleg nem kell a múlt időhöz a -d végződés.
Én nem tudom, hogy mit jelent pontosan a jelenség, de olyasmit, amit írtál példának, még számosat tudok neked adni az észtből
Névszó (nom., gen., part.):
sõber, sõbra, sõpra - barát
lipp, lipu, lippu - zászló
lind, linnu, lindu - madár
hobune, hobuse, hobust - ló
mees, mehe, meest - férfi
naine, naise, naist - nő
poeg, poja, poega - fia
leib, leiva, leiba - (barna) kenyér
aeg, aja, aega - idő
uus, uue, uut - új
stb.
Igék esetében a két infinitív (-ma és -da) helyett:
sööma, süüa - enni
jooma, juua - inni
minema, minna - menni
olema, olla - lenni
tegema, teha - tenni
(Egy szabályos ige pl. így nézne ki: meeldima, meeldida - tetszik; elama, elada - élni.)
stb.
Szólj, ha kell még, van rendesen belőlük. Több a kivétel, mint a nemkivétel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!