Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Van értelme latint tanulni?

Van értelme latint tanulni?

Figyelt kérdés
Most lenne erre lehetőségem de nem tudom hogy van e egyáltalán értelme. Tudom valahogyan hasznosítani? És az orosszal mi a helyzet?
2008. szept. 24. 17:53
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
28%
Ezt már ezerszer hallottam, hogy aki tud latinul, az könnyebben megtanul olaszul, spanyolul. Marhaság az egész. Nyilván könnyebb úgy, de spanyollal kezdesz, és ugyanannyi munkával megtanulod, amennyibe a latin kerülne, akkor eleve tudsz spanyolul, és nem kell még pluszban tanulni azt is. A latin meg ezen kívül úgysem jó semmire. És ha már spanyolul tudsz, akkor kb. fél év alatt jó leszel portugálból, katalánból, és még egy év és olaszul is tudni fogsz. Ezzel megspóroltál 3-4 évet, amíg a latint megtanultad volna, és máris 4 idegen nyelven beszélsz. A latin az orvosoknak sem kell, mert ők csak az anatómiai képletek, meg betegségek nevét tanulják, beszélni ott sem kell, pláne minden időben, módban ragozni. Hülyeség az ilyemi az átlagember számára, azoknak való, akik nyelvekkel akarnak foglalkozni. De nekik úgyis beszélni kell 10 nyelven, szóval +-1 nem számít.
2008. okt. 1. 20:23
 12/14 anonim válasza:
84%

Ha jogásznak szeretnél menni, mindenképpen van értelme.

Ha viszont csak azért, mert szereted a nyelveket, akkor azokkal kell egyetértenem, akik inkább másik, élőben használhatóbb nyelvet ajánlanak. Abban is igazuk van persze, hogy ha a latint tudod, könnyebben tanulod az újlatin nyelveket, de akkor szerintem elég csak az alapokat.

Én két évig tanultam latinul, utána elegem lett belőle és átkértem magam franciára. Ja és nem mellesleg nekem az angol segített jobban a megtanulásában, és csak kisebb részben a latin, úgyhogy abszolút személyfüggő.

Tehát summa summarum (ugye :)), szerintem annak, hogy érdemes-e és hogyan, és meddig és miért, nincs bevált receptje. Ki kell próbálni, aztán vagy beválik, vagy nem. Sok szerencsét!

2008. dec. 19. 12:44
 13/14 anonim ***** válasza:
69%
no, és melyiket választottad? Egy év után... :)
2009. dec. 12. 21:47
 14/14 anonim válasza:
Igen van, mert műveltté tesz és a műveltég értékes, ha nem hiszed el akkor meg nem vagy művelt. cogito ergo sum hú de okos vagyok. nem amugy eskü van
2023. ápr. 20. 11:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!