Van értelme latint tanulni?
Szia!
Ha rám hallgatsz akkor el sem kezded a latin tanulását,semmi értelme de komolyan..
én egyházi suliba járok,4 éve tanulok latint,életem lehető legrosszabb döntése volt,semmire nem megyünk vele,csak ülünk az órán és nézünk ki a fejünkből..
semmire nem lesz jó,hacsak nem orvosnak akarsz menni,bár nem hiszem,hogy ott lehet hasznosítani Ciceró beszédét Catilina ellen...:S
igazából mivel halott nyelv,senki nem beszéli,így csak a nyelvtan van,ami baromi unalmas,egész órán ragozunk és ókori szövegeket fordítunk,de mást nagyon nem is lehet..
én is elcsesztem 4 évet ezzel,pedig annyi jó nyelv van még ezenkívül,amit beszélnek is..
ha rám hallgatsz mindenképp orosz,azt legalább beszélik:)
na most jól leoffoltam a latint:)
azért sok sikert a továbbiakban..
Életem legjobb döntése volt, hogy latint tanultam, imádtam, és azóta el is végeztem a latin szakot az egyetemen. Ha szereted a nyelveket, mindenképp válaszd a latint, sok mindenre tudod hasznosítni: jobb lesz a szókincsed, műveltebb leszel, könnyen megtanulsz majd pl spanyolul.
Az érem másik oldala, hogy a sulik általában nem veszik komolyan a latintanítást, és ez sajnos kihat az órák színvonalára is. Melyik városban tanulsz?
Én tanultam kábé egy évig. Időhiány miatt abba kellett hagynom. Gyönyörű nyelv, és például olaszul vagy spanyolul is könnyebben megtanulsz, ha ismered. Most megérdeklődtem itt a bölcsészkaron, hogy a törisekhez bekérvényezhetem magam, és még kreditet is kaphatok érte. Ha az internet nem szúrt volna ki velem, akkor most ógörögöt is tanulnék. De sebaj,még csak most kezdtem.
Még ha csak hobbiszinten is, de én mindenképpen elkezdeném.
egy barátom orvos lett. ő mondta, neki kifejezetten hasznos volt, hogy elötte latint tanult, mert amikor az anatómiát tanulták, ahol ügye mindent latunil kell tudni akkor kiderült, hogy a (most így hasraütés szerűen mondom)jobb láb középső ujjának harmadik pici csontoskáját latinul úgy hívják, hogy "jobb láb középső ujjának harmadik pici csontoskája". Így jóval egyszerűbb volt neki megtanulni, mintha nem tudott volna latinul.
ezen kívül még hasznos lehet, ha középkori történelemmel akarsz foglalkozni. Esetleg valami Római Birodalommal kapcsolatos dologgal.
egyébként nem sok hasznát tudom elképzelni.
Én mindenképpen azt mondanám, hogy mindkét nyelvnek van értelme. Én gimiben emelt óraszámban tanultam latint, amit eleinte utáltam, leginkább azért, mert az első év nem szól másról, mint ragozási táblázatok monoton magolásából. Másodiktól már egyszerűbb szövegeket képes vagy értelmezni, később pedig jön az auctor-olvasás eredetiben. Nekem ez a része kimondottan tetszett, ezért is volt lehetséges az, hogy elsőben kettes voltam latinból, negyedikben meg én írtam meg az egész osztály latin-érettségijét ötösre. :)
Azért is érdemes latint tanulni, mert prototipikus indoeurópai nyelv. Ha tudod a nyelvtanát, az összes indoeurópai nyelv nyelvtanát tudod. Nekem akkor adott hatalmas pluszt, mikor az egyetemen orosz szakosként ószlávot kellett tanulnom...
Az oroszról: magában, angoltudás nélkül nem ér sokat, azzal együtt viszont olyan kereseti lehetőséget nyújt, amit álmodban sem reméltél! Az, hogy az EU-ban nem használják, baromság. Sajnos egész Európa az oroszoktól függ gazdaságilag, bár egy-két szemellenzős ember ezt még nem hajlandó észrevenni. Orosz kőolaj, gáz, villamos áram, stb. nélkül vége van az EU gazdaságának is. Más tészta, hogy Magyarországon nagyon-nagyon kevés helyen tanítják az oroszt színvonalasan: egy színvonaltalan orosztanulásnál pedig még az is jobb, ha inkább a meglévő nyelveidet mélyíted el. Bárhogy is dönts, jól döntesz, de mint minden, ez is kizárólag a te hozzáállásodon múlik. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!