Tudnátok segíteni az orosz ragozásban?
Sziasztok!
Gimnáziumba járok, most kezdtük az igeragozást, de nem értem. Két féle ragozást tanultunk az "i" soros és a "já" soros ragozást, de nem értem, hogy mikor melyiket kell használni, ezen kívül, hogy hogyan találom meg a szótövet? Kerestem valami jó táblázatot, de azt senm találtam.
Előre is köszönöm!
A főnévi igenév mindig ть-re végződik, azt kell levágni és meglesz a szótő. Az i soros igék ить-re végződnek.
Já sorosról nem hallottam, csak je sorosról, de gondolom erről beszélsz. A legtöbb ige ilyen. Amelyik nem i, az je soros, értelem szerűen.
Hozzátenném, vannak kivételek, a főnévi igenév végződésénél, illetve a ragozásnál is, de ha most kezded tanulni, akkor ezekkel ráérsz később.
No meg a je-soros rokona a jo-soros :)
Talán tudod használni ezt a linket - [link] - és szerintem amúgy is érdemes körülnézni a blogon, talán találsz mást is, ami segíti a tanulást. Ha valami nagy gebasz van, és is szívesen megpróbálok segíteni... Egyébként, ha normális szótárad van, az jelöli, hogy melyik igeragozáshoz tartozik az adott ige.
спряжение глаголов
fekadatlapokorosz (szótár)
Tanártól függ minek nevezitek a ragozást: Két ragozási típust különböztetünk meg. Az I típusú ragozás un. "-e"soros. Az egy.sz. 1 sz, és több.sz. 3 sz. kivételével, a ragok -е vagy -ё-t tartalmaznak. A II típusú ragozás un. "-и"soros. Ebben az esetben a ragok -и-t tartalmaznak.
a másik jól használható a
igeragozó is
és a Kosaras – féle nyelvtan
ha még többet akarsza kétkötetes orosz-magyar Gáldi (bármelyik városi könyvtárban megvan ), és lehet fénymásoltatni a ragozásokat is, de sokkal egyszerűbb ha megveszed a két kötetet esetleg a magyar- orosz párjával együtt
a ragotásst elsósorban meg kell tanulni a hozzá tartotó hangtani szabályokkal kivételekkel együtt.
Mint látod at ige nem csak
1. –ть (работать, смотреть, строить)
2. –ти (идти, найти, нести)
3. –чь (мочь, печь) végűek
hanem-„-ся”
végű is lehet (ezek a visszaható igék)puskának nem tossz a
de célszerű egy orosz billentyűzet is:
a mi lehet - virtuálisan a gépeden és lehet klaviatúrás is
de lehet „másolós is
vagy szöveghez:
vaggy a [link]
a [link]
megmutatja az igék vonzatát is pl {сберечь-meegóv} [link] ?lop=x&bts=x&zar=x&ag=x&ab=x&sin=x&lv=x&az=x&pe=x&word=%D0%A1%D0%B1%D0%B5%D1%80%D0%B5%D1%87%D1%8C
vagy {завидовать- irigykedni}
[link] ?lop=x&bts=x&zar=x&ag=x&ab=x&sin=x&lv=x&az=x&pe=x&word=%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D1%8C
a szótár rövid címe:
mindig befejezett
- az egymásutániság (a múltban és jövőben,)
- egyszeri cselekvés -я ответил на пятёрку: завтра (1x){ nem hetente, naponta }подёшь со мной вресторан?
- a múlt idő néha jövő idő:- ну, я пошёл- na, elmegyek
- jelszólító mód: пошли, начали, поехали- menjünk , kezdjük, menjünk (járművel)
.
folyamatos
- időbeli párhuzamosság
- кончать-кончить; начинать- начать igék után
- tagadás után mindig
- mozgás oda- vissza: - tegnap Pesten voltam (вчера я ездил В Пеште) - de vissza is értem
egyaránt lehet foly. és befejezett alak mellett hangsúlytalan было, ha megkezdett , de ne nem fejezett (meggondolt cselekvésről van szó) я пошёл было к ему, но по пчти, дороге передумал и вернулся дo мой. - elindultam hozzá, de útközben meggondoltam magam és hazatértem.
После того után oroszul nem что áll, hanem кaк. Ebben logikát ne keress, csak.
folyamatos
- időbeli párhuzamosság
- кончать-кончить ; начинать- начать igék után
- tagadás után mindig
- mozgás oda- vissza: - tegnap Pesten voltam (вчера я ездил В Пеште) - de vissza is értem
egyaránt lehet foly. és befejezett alak mellett hangsúlytalan было, ha megkezdett , de ne nem fejezett (meggondolt cselekvésről van szó) я пошёл было к ему, но по пчти, дороге передумал и вернулся дo мой. - elindultam hozzá, de útközben meggondoltam magam és hazatértem.
nem viszát a cirillt
mindig befejezett:
- кончать-кончить ; начинать- начать igék után
koncsáty kkoncsity- nacsininaty nacsaty után mindig-
- tagadás után mindig
передумал
peredumal
передумал и вернулся дoмой peredumal i vernulszjá domoj
talán összejön..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!