Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Ilyen esetben figyelembe kell...

Ilyen esetben figyelembe kell venniük a nyelvi felmentésem?

Figyelt kérdés

Olaszországban születtem, magyar szülők gyermekeként.

Olaszországban anyukám tanítgatott magyarul, több kevesebb sikerrel, de inkább kevesebbel.

6 éves voltam mikor Magyarországra visszaköltöztünk, de a nyelvtudásom miatt 8 évesen kezdtem meg az első osztályt.

Kín-szenvedésként tudnám leírni, már alsóban csúfoltak,hogy nem tudok magyarul.(pedig tudtam, de úgy ahogy)

A nyelvtannal meggyűlt a bajom, de végül olyan tanárom lett aki megszerettet, és középiskolában már hasítottam, ott úgy megtanultam mindent, hogy büszke is vagyok magamra.

Mindenféle "disszem" van, nem tudom mi a helyes neve, de kaptam idegen nyelv alól felmentést, meg nyelvtanból is kaptam volna, de úgy éreztem az menni fog, és ment is, 4-es irodalom érettségim lett.

Az angol helyett olaszból érettségiztem.(annak ellenére,hogy a felmentésemet kiállították)

Most OKJ tanfolyamra járok, ahol tanulunk orvosi latint.

Nem annyira fontos a szakma szempontjából, de speciel én megbuktam belőle.

Nekem nem megy az idegen nyelv, annyira kínlódok vele, tényleg, hiába tudok két nyelven, ez évek munkája, és így is vannak hibáim.

(magyarul is, és olaszul is)

Gyakran úgy érzem,hogy egy nyelvet sem beszélek igazán jól, csak kettőt szarul.

Mivel latinból ismét bukni fogok, arra gondoltam,hogy meglobogtatnám a felmentésem, de nem tudom,hogy elfogadnák e, és kicsit azért szégyellem is.

2016. ápr. 23. 17:58
 1/8 anonim ***** válasza:
A felmentésed semmit nem ér latin nyelv szempontjából..
2016. ápr. 23. 18:04
 2/8 anonim ***** válasza:
Ez nem gömbölyű! Nem tudok se olaszul, se latinul, de abban az általános műveltség alapján biztos vagyok, hogy olasztudással nem lehet problémád a latinnal. Magyarul 1000%-osan tudsz, az orvosi latint meg tanuld meg ugyanúgy, mint mindenki más. Az okj-s tanfolyamra valószínűleg nem az akadémia rendes tagjai járnak. Ha nyelvből érettségiztél, nem lehet nyelvi felmentésre hivatkozni, hiszen nem vetted igénybe, és nem is volt rá szükség.
2016. ápr. 23. 18:07
 3/8 A kérdező kommentje:

Az ne tévesszen meg,hogy írni tudok.

A beszédemmel annál nagyobb gondok vannak, nem csak akcentus, hanem a szóhasználat.

Itt könnyű dolgom van, a gép aláhúzza amit rosszul írok, és akár fél órán át is írhatok egy kérdést, hogy megtaláljam a megfelelő szavakat, míg a valóságban, amikor meg kell nyilvánulni akkor nem így megy.

(persze nyilván nem fél órán át írok egy kérdést, de több idő mint mondjuk neked)

Ezen kívül örökre belém égett, hogy kinevetnek mert rosszul mondok ki bizonyos szavakat, szóval beszélni sem merek igazán.

Ezt a két nyelvet gyerekként ismertem, és tanultam, a környezetemben olaszul, és magyarul beszéltek, szinte természetes volt számomra a két nyelv.(mégsem beszélem őket elég jól)

A nyelvi felmentésem meg itt van, tehát van róla papírom.

Ki volt állítva a papír, én meg mondtam az igazgatónak,hogy olasz nyelvből szeretnék érettségit tenni, ő mondta,hogy rendben nincs akadálya, és érettségiztem, benne van a kék is kemény fedelű könyvemben, hogy "Olasz nyelv közép 93 pont, jeles (5)"

Teszem hozzá, az angol meg a másik amiből bukdácsolok, de ott legalább lehet puskázni, így megvan a 2-es.

Nem vagyok fogékony a nyelvekre, mint írtam van mindenféle írási,olvasási zavarom, bár előbbi az írási szerintem sem teljesen igaz, de a beszédzavar megállja a helyét.

2016. ápr. 23. 18:30
 4/8 A kérdező kommentje:
Ezen kívül nyelvtan tétel felelésem sem volt valami szuper, és az irodalommal húztam fel 4-esre az érettségit.(úgyhogy azért a magyar nyelvtanban is vannak gondok -mondom, itt a gép sokat segít)
2016. ápr. 23. 18:32
 5/8 anonim ***** válasza:
48%

Hova jársz most OKJ-ra?

Ott latinból írásbeli vizsga volt?

2016. ápr. 23. 18:45
 6/8 anonim ***** válasza:
26%
Kit érdekel, hogy hova jár? Nem ez volt a kérdés.
2016. ápr. 23. 18:53
 7/8 anonim ***** válasza:
100%

Véleményem után nincs különösebb aggodalomra való ok, szerintem az érettségizőknek nagy aránya még magyarul is csak elmakog, nemhogy idegen nyelven. (kivétel persze lehet).

Ezen túlmenően -mint az közismert- a fogalmazási készségben sem jeleskednek, sokak egyszerűen még saját gondolataikat sem képesek kifejezni anyanyelvükön.

Ehhez képest a te válaszaid szépen, választékos szókincs használatával vannak megfogalmazva.

Szóval úgy gondolom, meg kell becsülnöd azt a lehetőséget, hogy két nyelvet már automatikusan tudsz, hibákat meg tehet mindenki...

Lomb Kató, tolmács, fordító több mint tíz nyelvet megtanult autodidakta módon. Tőle származik a következő idézet:

"A nyelv az egyetlen, amit rosszul is érdemes tudni!”

Az okj-hoz meg annyit, hogy választhatsz mást is, ha az nem tetszik.

Ha pedig mégis az a szakma, amit nagyon szeretsz, akkor ki kell tartani.

Mondjuk a helyedben én valószínűleg olasz-magyar fordítónak/tolmácsnak mennék.

2016. ápr. 23. 20:03
 8/8 anonim ***** válasza:
Te nem diszes vagy, hanem a szuleid szimplan elcsesztek a ketnyelvu nevelesedet, es most ezeknek donteseknek iszod a levet. A beszedkezseges hianya pszichologiai eredetu, szoval ezzel esetleg felkereshetnel egy doktort. Addig pedig gyotord magad, mert ha nem tanulod meg vegre hogy igenis gyotorni kell akkor a felnott letben el fogsz veszni, mert ott nem lehet majd felmenteseket lobogtatni. Az orvosi latint pedig meg tudod tanulni, az agyad kepes ra (ezert is nem tamogatom ezeket a diszes marhasagokat, mert ha valakinek az agya nem lenne kepes nyelvet tanulni akkor semmilyenen nem beszelne). Szoval tessek gyotorni magadat!
2016. ápr. 24. 10:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!