Milyen tanácsokat adnátok, ha egy ázsia (koreai vagy japán) nyelvet szeretnék tanulni?
Mit lenne érdemes figyelembe vennem,melyik nehezebb,mit "ajánlatosabb" stb.
Szeretnék megtanulni (főleg) koreaiul, de kicsit tartok magától a nyelvtől. Nem tudom mire számítsak,mennyire nehéz meg hasonlóak.
Minden tippnek örülök,úgyhogy előre köszönöm mindenkinek. :)
Szerintem is a koreai a jobb választás - föleg az írás miatt. A japán nyelvet nem tudod úgy tanulni hogy ne legyen szükséged kanjikra, amik hidd el nekem, egy rémálommal érnek fel. Én régebben elkezdtem japánt tanulni és minden más elég egyszerü de a kanjikat soha nem fogod rendesen tudni. Egy átlag japán alsó tagozat végére kb 500 kanjit ismer és konkrétan érettségiig tanulnak újakat. Olyan laza 2000 van használatban és ezt nagyon nehéz/lehetetlen behozni :/
Ugyan a koreaiban is használnak kínai írásjeleket (hanja), ez összesen 300 karakter és ha nem tudod öket akkor sem történik semmi mert eléggé kikopott. A hangult (koreai ABC-t) pedig nagyon egyszerüen meg tudod tanulni :) ha érdekel és tudsz picit angolul akkor tudok küldeni egy videót ami nagyon leegyszerüsíti az ABC-tanulását ^^ az fontos (egy koreai barátnöm mondta) hogy mihelyt tudod az ABC-t, magukat a jeleket olvasd és ne hagyatkozz a romanizációra mert nagyon sokszor nem pontos. Ha esetleg hallgatsz koreai zenét vagy nézel doramákat/variety-show-okat az sokat javít a kiejtéseden :)
Remélem segítettem :)
A koreai és japán rokon nyelvek. A mondatszerkezetük azonos mondatrészekből áll, szemantikai alapú szórenddel (téma-réma-állítmány) ellentétben az európai nyelvek szófaji alapú szórendjétől, viszont hasonlóan a magyar "kötetlen" szórendhez. A szavak is elég sokszor hasonlítanak, pontosabban a különbségek következetesek mint más rokon nyelvek között is.
Kezdd a koreaival, a saját betűivel tanuld, mert az könnyű, és gyors sikerélményt ad.
Az első 3-4 hónap után, ha már van egy rálátásod a koreai mondattanra/nyelvtanra, és lett egy kis alapszókincsed, ezzel PÁRHUZAMOSAN tanuld hozzá a japánt is. Ha a kandzsik túl komoly kihívást jelentenek, egyelőre csak a kanákat tanuld meg olvasni, illetve sok könyv használ latin betűs átiratot is.
Keresd fel a japán és a koreai kulturális intézeteket, találj nemzetközi szervezeteket, koreai/japán alapítású egyházak misszióit, stb, és nagyon sokat beszélgess, gyakorolj. Hallgass interneten filmeket eredetiben.
Szerintem másfél-két év után kezdhetsz komolyabban is foglalkozni az írás-olvasással japánul is.
A japán nyelv nem nehéz a magyaroknak. A japán nyelvtan, és a magyar nyelvtan nagyon hasonló. Ha érdekel a japán nyelv, nézd meg ezt.
Dekiru - YouTube (Japán Alapítvány Budapest)
Dekiru L01A 「~は~です」
https://www.youtube.com/watch?v=fQ6B4KZQurs&list=PLPpzOhcxrj..
Japán nyelvleckek magyaroknak - YouTube
https://www.youtube.com/channel/UCrN6cSmzwfwPGWDKJs3uJ8A
Nihongo Starter
Erin's Challenge! I can speak Japanese. | The Japan Foundation
MARUGOTO Plus
J-LEARNING.COM : Learn Japanese On Line
NHK World やさしい日本語
Tsukuba University Japanese e-Learning 筑波日本語eラーニング
Osaka University Self Learning Contents. 大阪大学 日本語独習コンテンツ
Tokyo University of Foreign Affairs JPLang
アニメ・マンガの日本語 Japanese in Anime & Manga
Learn Japanese | Tae Kim's Guide to Learning Japanese
【Community】
Tanuljunk Japánul!
日本語 The.Nihongo.Learning.Community
Self-directed Japanese Learners in Central Europe. 中東欧の自律的日本語学習者たち
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!