Predicate nominative, subject complement ezek ugyanazok a fogalmak?
A Gerund mondatbeli szerepet nezegetem eppen, es az egyik konyv azt mondja, hogy a Gerund a mondatban lehet alany, direkt targy, indirekt targy, prepozicios targy es ez a predicate nominative amirol nem tudom, hogy micsoda.
Mas nyelvtnakonyv azt mondja, hogy a Gerund lehet subject complement. Most ez a ket dolog ugyanaz? Ezeknek van magyar megeleloje?
Azt mar kibogoztam, hogy az igeket ket csoportra osztjak, linking verb es action verb, es a linking verb utan allhat predicate nominative es/vagy predicate adjective, na most ha jol ertem, ez a ket halmaz egyutt adja a subject complement fogalmat es ebbol az egyik lehet Gerund?
tehat subject complement = {predicate nominative + predicate adjective} ???
Jol ertem vagy keverek valamit?
Es a peldamondatok is olyan furcsak:
1. A fun time is eating. ???? Meglep, hogy ez a mondat egyaltalan helyes. En biztos forditva irtam volna, eating mint alannyal.
2. The teacher's problem was confusing students with too much information.
Ez a mondat confusing helyett nem lehetne confused students? Nagyon furcsa ebben a helyzetben gerundot latni. Raadasul ha elsore kerdeztek volna, hogy a confusing students micsoda a mondatban, en tuti present participlet mondtam volna, de nem az.
PREDICATE NOMINATIVE
They are the ONES who play sparingly in the preseason … [TampaBay.com]
They are the MEN who fans pay to watch and that the TV cameras and journalists love to focus on. [Aljazeera]
She is a former MEMBER of the U.S. Soccer Federation Under-15 Women’s National Team … [ESPN]
He believes he is WHO his reputation says he is … [Astrochicks]
PREDICATE ADJECTIVES
Children grow OLDER every day.
The baby remains HAPPY during her bath.
Andy’s sports car is ITALIAN.
Mindkettő Subject Complement. Ilyen egyszerű.
:: tehat subject complement = {predicate nominative + predicate adjective} ???
Helyesen tehát a Subject Complement = predicate nominative VAGY predicate adjective
:: Es a peldamondatok is olyan furcsak:
Nem furcsák azok.
1. A fun time is eating. ???? Meglep, hogy ez a mondat egyaltalan helyes. En biztos forditva irtam volna, eating mint alannyal.
Eating is fun time. - úgy is jó
2. The teacher's problem was confusing students with too much information.
Ez meg tekjesen jó. A Gerund az más szóval főnévi igenév, vagyis főnévként funkcionál. Jelen esetben Subkct Complement, azon belűl meg Predicate Nominative.
Meg mindig nem ertem, hogy a "confusing students" miert gerund, miert nem present participle? Osszezavarodott gyerekek. Osszezavarodott, melleknev, a milyen gyerekek kerdesre valaszol.
Es a masik kerdesem az volt, hogy a mondat szolhatna igy:
2. The teacher's problem was _confused students_ with too much information.
Es ha nem, akkor miert nem?
Lehet, hogy ez valami trivialis dolog es csak en vagyok ennyire hulye, hogy nem ertem, de tenyleg nem ertem mit keres ott egy gernud. Elore is bocs, ha nagyon ertetlen vagyok.
"Mert nem összezavarodott tanulók, hanem a tanulók összezavarása."
Ohh, akkor felreertettem.
Tehat akkor a mondat helyes forditasa nem az, hogy a tanar problemaja a sok informaciotol osszezavarodott tanulok, hanem a diakok osszezavarasa sok informacioval?
Oke, ezt akkor ertem, de akkor hogy szolna az a mondat, aminek en eredetileg gondoltam? Tehat akkor az a mondat hogy szolna a tanar problemaja a sok informacio miatt ossszezavarodott diakok?
Akkor a confusing atirhato lenne confusedre?
(Nagyon koszi amugy a segitseget.)
Kozben elgondolkodtam ezen a confusing students kifejezesen es rajottem, hogy azert nem gondoltam arra, hogy ez a diakok osszezavarasa (hanem, hogy osszezavarodott diakok) mert az osszezavaras az nem a confusing hanem a confusion (legalabb is az en fejemben) es a diakok osszezavarasa azt pl. en ugy irtam volna, hogy "the confusion of students" de semmikepp sem confusing students. Ez a tema nehezebb mint elsore gondoltam. Tobbet kell foglalkoznom vele.
Mindenkinek koszi, hogy ravilagitott a hianyossagomra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!