A "visszterhes vagyonátruházási illeték"nek mi a német megfelelöje? . Esetleg, a " die Grunderwerbsteuer"? Valakinek van vm. ötlete?
Köszönöm a valaszod.
Igen, ez az un. (die) Grunderwerbsteuer, ami itt nalunk 5%, de tartomanyonkent valtozo.
Az ügyved is megirta, mert ket nyelven kell a szerzödest elkeszitenie.
Az adasvetel menete hasonlo mint Mo.-on is. En is mar 2X vettem es 1X adtam el ingatlant Nemeto.-ban, tehat tisztaban vagyok a folyamotakkal, csak szamomra a megnevezesek ujak.
Ezzel kapcs. lenne meg egy kerdesem:
A magyar nyelv milyen különbseget tesz, a die Umsatzsteuer & a die Mehrwertsteuer között? Áfa - áfa? ... tehat CSAK ez az egy megnevezes van?
Thx!
A magyar nyelv nem tesz különbséget a kettő között - én legalábbis még sohasem hallottam többletértékadóról (Mehrwertsteuer) - csak az általános forgalmi adó (ÁFA) kifejezés használatos (németül "Umsatzsteuer").
A vicces az, hogy ugyan németül két kifejés van, viszont a gyakorlatban mindkettő mögött egy és ugyanaz a dolog áll és ezért a "Mehrwertsteuer" kifejezést az "Umsatzsteuer" egyre inkább kiszorítja. Viszont az emberek továbbra is mondják a hétköznapi nyelvben.
Egy német jogász igen közérthetően és egyszerűen elmagyarázza az egészet, itt a link:
D'accord!
Igazad van, egyet ertek.
A Mehrwertsteuer es az Umsatzsteuer tkp. ugyanaz. Die Begriffe, haben dieselbe Bedeutung. Angliaban, Franciao.ban sem tesznek különbseget, csak egy szo van erre - VAT, TVA. Ezek sz. Magyarorszagon sem, - ÁFA
Umsatzsteuergesetz van, de olyan nincs, hogy Mehrwertsteuergesetz. :-)
Szerintem - legalabbis, ahogy en eddig ertelmeztem - az Umsatzsteuer a hivatalos megnevezes. Az aruforgalombol szarmazo ertektöbblet - tehat, a Mehrwert - csak a fizetendö ado, az Umsatzsteuer nagysaganak/mennyisegenek a meghatarozasara szolgal. A köznyelv Mehrwertsteuernak hivja, a vallalkozok meg Umsatzsteuer'nak.
Köszönöm, jo volt tisztazni ezt is.
Szep napot!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!