Az angol igeidőkben segítség!?
Present Simple => Past simple
Pressent continius => Pat continius
past simple => past perfect
Present Perfect Continuous => Past Perfect Continuous
Összefoglalom:
Future Simple - [will] -> [would]
He said that I would go home.
Future Continuous - [will] -> [would]
He said that I will be cooking the dinner at 10:30.
Future Perfect - [will] -> [would]
He said that I would have written my homework by 10:00.
Future Perfect Continuous - [will] -> [would]
He said that I would have been waiting for Sarah by 10:00 (azt mondta, hogy 10-kor már [éppen] várni fogok Sárára) (kb soha nem használjuk ezt az igeidőt)
Present Simple ---> Past Simple
He said that I had a girlfriend.
Present Continuous ---> Past Continuous
He said that I was cooking the dinner.
Present Perfect ---> Past Perfect
He said that I had just written a letter. (azt mondta, hogy épp, hogy csak megírtam egy levelet)
Present Perfect Continuous ---> Past Perfect Continuous
He said that I had been waiting for Sarah for 10 minutes. (azt mondta, hogy már 10 perce várok Sárára)
Past Simple ---> Past Perfect
He said that I had had a dog.
Past Continuous ---> Past Perfect Continuous
He said that I had been writing a letter at 10:00 (azt mondta, hogy 10-kor éppen levelet írtam)
Past Perfect ---> Past Perfect
Past Perfect Continuous ---> Past Perfect Continuous
Eddig ugye minden oké, a nehezebb része az, amikor 'visszafelé' kell csinálni. Mert ugye pl Past Perfect-es mondatból 3 felé is vissza tudod csinálni: Past Simple, Past Perfect, Present Perfect. Ilyenkor szövegkörnyezetből kell kitalálni.
---> Fáradt voltam (és itt nyilván azért nem Past Simple, mert ezt ugye meg kellett tanítsák, hogy mikor Past Simple vagy Present Perfect)
Vigyázni kell azzal is, hogy néhány dolog változik függő beszédben. Pl: yesterday ---> the day before
Tegnap ettem egy fagyit.
Yesterday I ate an ice cream.
He said that the day before I ate an ice cream.
Ezek a neten ki vannak gyűjtve.
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!