Mi a különbség a két angol mondat közt, és melyik az értelmetlen (ha van köztük olyan? )
I wasn't paying any attention.
I didn't pay attention.
"was been" alakról én még nem hallottam, szerintem arra gondosz, hogy I wasn't able to, vagy arra, hogy I haven't been able to. Az előbbi egyszerűen múlt idő, az utóbbi azt jelzi, hogy a)nem voltam és nem is vagyok képes válaszolni, vagy b)nem voltam képes, és ennek hatása van a jelenre (pl üres a válasznak szánt papírlap)
A can és a be able gyakorlatilag ugyanazt jelentik, én nem látok különbséget, de javítsatok ki, ha tévedek :)
A be able az konrétan az, hogy nem képes, a can ennél általánosabb, pl. azt is jelentheti elvileg, hogy nem volt megengedve. De szerintem ebben a mondatban nincs különbség. A be able még azért jobb, mert több nyelvtani szerkezetbe beilleszthető, mint a can. (pl jövő idő)
Szóval akkor azt mondjátok, hogy eközött, hogy:
I didn't see it
I haven't seen it
nincs különbség, csak az egyik több szövegkörnyezetbe beleillik?
Nem egészen.
I didn't see it - nem láttam
I haven't seen it - még sose láttam / nem láttam eddig se, nem látom most se / nem láttam, és ennek konkrét hatása van a jelenre
A can és a be able az, amik gyakorlatilag ugyanazt jelentik. Csak a can tágabb értelemben, a be able korlátozottabban.
Kérdező, nézd meg,hogy milyen igeidőhöz milyen igeidőt jelölő szavak tartoznak.Ha ilyen van egy mondatban,akkor csak az adott igeidő lehet (mondjuk van,hogy több igeidőhöz is tartozik egy).
pl:
Ezek alapján szerintem könnyebb megmondani azt is,hogy mikor használjuk az adott igeidőt.
Tán legjobb úgy megfogni, hogy a can az egy nem tesztelt képesség, a be able to az meg a kipróbált képesség. I couldn't answer tehát nem tudtam válaszolni (ha kérdeztek volna, nem tudtam volna válaszolni, de hát nem kérdeztek, de én tudtam, hogy ha kérdeztek volna... ez a képességre nézve nem feltételes, csak a bizonyítására nézve; I wasn't able to answer meg, hogy megkérdezték, oszt tátogtam.
Ami az eredetit illeti, szerintem szó nincs arról, hogy a folyamatosba rakott cselekvésnek be kellett fejeződni. Épp ellenkezőleg. A Simple Past az a valamikor befejezett cselekvés. Bár e ez a befejezett szó az nem a perfect aspektus, tán jobb lenne más szót találni rá, de nem óhajtok. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!