Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Mit keres az ott? Everybody...

Mit keres az ott? Everybody knows where North Dakota IS.

Figyelt kérdés

Már több ilyen mondatot is találtam, de nem tudom milyen szórendben lehetséges, hogy a létige a mondatot zárja.

Valaki tud nekem segíteni?

2015. aug. 13. 15:42
 1/9 anonim ***** válasza:

A where egy új tagmondatot vezet be, ahol a szórend: kötőszó + alany + állítmány + többi mondatrész. Jelen esetben nincs többi mondatrész, ezért az állítmány zárja a mondatot.

Többi mondatrészes példa:

I don't know where you were last night.

2015. aug. 13. 15:46
 2/9 A kérdező kommentje:

Ezek szerint az a mondat már nem is helyes, hogy: Everybody knows where is North Dakota.

igaz?

2015. aug. 13. 15:53
 3/9 anonim ***** válasza:
attól függ. te kijelented vagy kérded?
2015. aug. 13. 16:01
 4/9 anonim ***** válasza:
Igen, ebben a formában helytelen.
2015. aug. 13. 16:01
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

Nem függ semmitől, így helytelen.

Függő kérdés, tehát a szórend: kötőszó + alany + állítmány + többi mondatrész.

2015. aug. 13. 16:02
 6/9 anonim ***** válasza:
Így nem kezd az ember függő kérdést. De Everybody knows ..... helyzetben valóban egyenes szórend.
2015. aug. 13. 16:20
 7/9 anonim ***** válasza:
100%

Leegyszerűsítve. Amikor kijelented, hogy Észak-Dakota van valahol, akkor az hogy hangzik? "North Dakota is somewhere." Az alanyt követi a létige, aztán jön az apró.

A függő beszéd lényege (Mindenki tudja, hol van Észak-Dakota), hogy a kérdőszó (where, what, when, stb) kvázi hozzákapcsol a mondat elejéhez egy kijelentő szerkezetű tagmondatot.

'Everybody knows' - where - 'North Dakota is.'

'alany + állítmány' - kérdőszó - 'alany + létige(állítmány)'

Ha a létige nem a végén lenne, akkor a mondat második fele nem kijelentő szerkezettel bírna.

Az első fele viszont lehet akármilyen:

'Does anybody know' - who - 'Patrick Steward is?'

Itt kérdésnek indul a mondat, de a kérdőszó utáni rész ugyanúgy kijelentő szerkezetű marad.

Ez a függő beszéd. :)

2015. aug. 13. 19:03
 8/9 A kérdező kommentje:
Örülök, hogy ezt szóba hozta, mivel a függő beszédet még nem tanultam, de ezek szerint van hozzá köze.
2015. aug. 13. 19:51
 9/9 anonim ***** válasza:

Leegyszerusitve, magyarul is mondhatod ebben a szorendbe.

Mindenki tudja, hogy North Dakota hol van.

2015. aug. 14. 04:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!