Mit keres az ott? Everybody knows where North Dakota IS.
Már több ilyen mondatot is találtam, de nem tudom milyen szórendben lehetséges, hogy a létige a mondatot zárja.
Valaki tud nekem segíteni?
A where egy új tagmondatot vezet be, ahol a szórend: kötőszó + alany + állítmány + többi mondatrész. Jelen esetben nincs többi mondatrész, ezért az állítmány zárja a mondatot.
Többi mondatrészes példa:
I don't know where you were last night.
Ezek szerint az a mondat már nem is helyes, hogy: Everybody knows where is North Dakota.
igaz?
Nem függ semmitől, így helytelen.
Függő kérdés, tehát a szórend: kötőszó + alany + állítmány + többi mondatrész.
Leegyszerűsítve. Amikor kijelented, hogy Észak-Dakota van valahol, akkor az hogy hangzik? "North Dakota is somewhere." Az alanyt követi a létige, aztán jön az apró.
A függő beszéd lényege (Mindenki tudja, hol van Észak-Dakota), hogy a kérdőszó (where, what, when, stb) kvázi hozzákapcsol a mondat elejéhez egy kijelentő szerkezetű tagmondatot.
'Everybody knows' - where - 'North Dakota is.'
'alany + állítmány' - kérdőszó - 'alany + létige(állítmány)'
Ha a létige nem a végén lenne, akkor a mondat második fele nem kijelentő szerkezettel bírna.
Az első fele viszont lehet akármilyen:
'Does anybody know' - who - 'Patrick Steward is?'
Itt kérdésnek indul a mondat, de a kérdőszó utáni rész ugyanúgy kijelentő szerkezetű marad.
Ez a függő beszéd. :)
Leegyszerusitve, magyarul is mondhatod ebben a szorendbe.
Mindenki tudja, hogy North Dakota hol van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!