Ennek a mondatnak: I didn't really get what you said - lehet ez is megfelelője?
Tehát ez: I haven't really got what you said.
Ugyanazt jelenti így?
Ez teljesen biztos?
Hiszen, ha a get igét present perfectbe teszem, az have got, mint a briteknél a birtokolni (have = have got), de elvileg az is a get ige present perfectje (szereztem valamit, tehát van valamim).
A probléma ott jön elő, hogy a briteknél a get harmadik alakja is got(!), míg az USA szerint gotten. (Én a brit angolt tanulom.)
Pl. I get a newspaper. (Veszek egy újságot)
I got a newspaper. (vettem egy újságot)
I have got a newspaper. (És itt jön a gond, hiszen ezt én két jelentésnek értelmezem: Van egy újságom. Vettem egy újságot.)
A get igét ezek szerint soha nem használhatom present perfecttel? Ez nekem furcsa. Hiszen a get ige ezer dolgot jelent az angolban tök más jelentésekkel...
get angry (dühbe jön)
get up (felkel)
get an email (emailt kap)
get a taxi (fog egy taxit)
get a newspaper (vesz egy újságot)
Csak a simple Past lenne használható múlt időre? (jelen-múltra.) Ezt furcsállanám...
Általában ez szokott lenni a megoldás, a mondatkörnyezetből ki szokott derülni. A félreérthető dolgokra mindig ezt mondják.
Engem csak az érdekelt, hogy nyelvtanilag használható-e? :) Ha jól vettem ki, akkor igen. :)
Köszi!
Azért felteszem a kérdést majd egy angol oldalon is :)
Két eset is eszembe jut, mikor kötelezően Present perfectet kell használni.
1) Have you got up yet? (Itt a yet miatt.)
2) If I hadn't gone to bed late, I would have got up at 7:00. (itt pedig 3. conditional miatt.)
Mind a két esetben have got-ot kell használni. Bár lehet, hogy jelenben nem gyakori a használata, csak akkor miért nem hívták fel rá a figyelmet? Sehol nem találok erről infót, még a könyveimben sem.
So, you have got up.
If I hadn't gone to bed too late, I would have got up at 7:00.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!