Hogy használjuk a németben a der/die/das-t?
Most kezdtem el itthon pár napja a németet tanulni. Rengeteg oldalon kerestem, de egyiken se értettem.
Pl. ha a nő die akkor a lány miért das ha mindkettő nőnemű? és a a die Milch miért "nőnemű"?
Köszönöm ha valaki tud segíteni:)
A németben 3 nem van.
Himnem - DER
Nőnem - DIE
Semlegesnem - DAS
Minden főnévnek van neme. A németben nincs logika,hogy most melyik főnévnek mi a neme,vannak szabályok ,amikpbl ki lehet következtetni,de a szavakat érdemes a névelőjükkel,azaz a nemükkel együtt megtanulnod.
PL : das Brötchen - zsemle. A DAS-t is tanuld meg előtte,így a legegyszerűbb.
2-es vagyok.
Am egy idő után belejössz,és a szó rögtön a névelővel együtt fog beugrani,nem lesz vészes,csak így az elején gázos. :D
A Das Brötchen a legpontosabban azt jelenti,hogy : A zsemle,de nem kell mindig kimondanod szótanulásnál az A/AZ párost,mert felesleges.
Van ugyan pár szabály, de igen sok kivétel is:
Pl a növények nagyrészt die, a -chen kicsinyítöképzöre végzödök das, Az igealakkal megegyezöek (essen - enni, Essen - étel) das, a - heit, -keit, -schaft végzödésüek die.
De a legegyszerübb - éppen a sok kivétel miatt - mintjárt a névelövel együtt tanulni a szavakat, az az egyetlen biztos módszer.
sajna nincs altalanos szabaly, van nehany (pl. minden ung vegzodesu fonev die, meg hasonlok) de ez korantsem teljes koru.
En 9 eve elek Nemetorszagban de neha meg mindig bizonytalan vagyok.
zsömle - s Brötchen
(A -chen miatt seml.nemű)
Meg a Mädchen is a -chen
miatt -
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!