Németben melyik "kell" szót használjuk? Folyt.
Azt tudom, hogy pl nekem kell, az ich muss.
De amikor azt mondom, hogy valakinek kell?
Nagyon sok esetben a brauchen-t hallom, melyik a helyes. Mikor melyiket kell használni? (na és még ott van a sollen is)
Erre valahogy rá kell érezni, a brauchen eredetileg igazából arra utal, hogy valakinek valamire szüksége van, pl.
Peter braucht ein Buch, um lernen zu können.
Vagy hogy már nincs rá szüksége:
Peter brauchte kein Buch zu kaufen, Karl hat seiner ein gegeben.
A müssen-t meg akkor használjuk többnyire, ha valami kényszerből szükséges, pl:
Diesen Wagen muss repariert werden.
(nincs más lehetőség...)
A "brauchen"-t akkor használod, ha szükséged van vmire.
"Müssen", ha belső kényszer miatt "muszáj" valami... Ich muss etwas essen." = "Ennem kell valamit". (Mert éhes vagyok.)
"Sollen" pedig a külső kényszer vagy elvárás hatására való cselekvés: Pl. "Ich soll jeden Tag eine Tablette einnehmen." = "Minden nap be kell vennem egy tablettát." (Mert az orvos előirta.)
De az ilyen jellegű mondatokból könnyen ki lehet szűrni, hogy "sollen"-t kell használni: "Wer nicht arbeitet, soll auch nicht essen." = "Aki nem dolgozik, ne is egyék."
Tehát, ha kérek valakitől valami, merthogy szükségem van rá, akkor: Ich brauche..
Igaz?
Köszönöm nektek!
Igen, ha kérsz valakitől valamit, a brauchen teljesen jó.
Ich brauche Batterien. Kannst du mir welche geben? (Kellenek nekem elemek, tudsz adni neuem?)
A bittét nem kéne idekeverni, azt más összefüggésben. használni.
Előttem már nagyon jól leírták milyen összefüggésben mi a használatos.
Csak mert vonzata van, a "bitten" is egy alapszó. Mégpedig um + Akkusativval (tehát tárgyesettel) áll. "Ich möchte dich um einen großen Gefallen bitten." = "Szeretnék kérni tőled egy nagy szívességet."
De majd belejössz, kérdező, csak gyakorolni kell, olvasgatni, fordítgatni. :)
Ha a "kell" mellett egy másik ige szerepel (pl. menni, aludni), akkor "müssen": Ich muss gehen = Mennem kell. Ich muss schlafen = Aludnom kell.
Ha a "kell" mellett egy főnév szerepel (pl. könyv, macska", akkor "brauchen": Ich brauche ein Buch = Kell nekem egy könyv. A brauchen mellett tárgyeset áll: Er braucht einen Tisch = Kell neki egy asztal (szüksége van egy asztalra).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!