Milyen középiskola az ahol a nyelvóra abból áll hogy szavakat tőmondatokat kérdeznek órán és a tanulók zömének még ez is sok 11. osztályban X év nyelvtanulás után?
Csak ámulok és bámulok. Egy költözés miatt nemrég kerültem új suliba, 11-be. A nyelvórák (mindkét nyelvből ) abból állnak hogy a tanár szavakat kérdez (elemi szavakat) és tőmondatokat vagy nagyon egyszerű mondatokat kell összeállítani.
Asztal szék ablak ül áll megy fut. Hétvégén moziba megyek. Veszek kenyeret. Budapesten élek.
Ebből áll a nyelvóra. Mindez középiskola 11. osztályban két nyelvből köztük olyan diákokkal akik még nyelvi előkészítősök is voltak!!!
Számoljunk! Általános felső tagozat 4 év, nyek 1 év, gimi három osztály 3 év = 8 év összesen!
De van aki már alsóban is nyelvet tanult.
8-10 év nyelvtanulás után a tanulók zömének, 80 %-ának megugorhatatlan akadály angolul az hogy „iskola után hazamentem megebédeltem és leültem tv-zni”
I go … house …ööö TV ööö
Ennyi telik itt 10ből 8 embertől 10 év után vagy ennyi se.
A tanulók java részének még könyve sincs. Nem veszik meg nem hozzák el stb.
És itt vagyok két középfokú nyelvvizsgával és ezt hallgatok mert a nyelvből fel vagyok ugyan mentve de attól még az órán ott kell üljek és malmoznom kell.
Gondoltam már rá, inkább előveszem a farkamat és azt verem csak hogy oldódjon már a hangulat. Annak is több értelme van mint ennek.
Milyen iskola ez? Mit keresek én itt?
Mondjuk ezt a kérdést a szülőknek kéne feltenni, de ezt az évet már kihúzom itt.
Abból ítélve, hogy 10 érettségizett emberből 8 nem képes egy épkézláb mondatot összerakni idegen nyelven, ez valószínűleg egy átlagos iskola lehet manapság.
Én 38 vagyok, az én időmben még odáig sem jutott a nyelvoktatás, hogy tőmondatokat kellett volna összeállítani. Mondatonként felolvastuk az olvasmányt a könyvből, aztán a tanár gyakorlatilag szó szerint a könyv alapján elmondta a nyelvtani részt. Az óra elején meg bemagolt szövegeket kellett felmondani, plusz gyakran volt szódolgozat. Ezzel gyakorlatilag el is telt minden óra. Senki nem tanult meg semmit azokon az órákon.
Nekem lett középfokúm (sulin kívül), szerencsére az akkori szabályozás szerint így már bejárnom sem kellett, úgyhogy harmadikban örökre megszabadultam a nyelvóráktól. Nagy baromság, hogy neked ott kell rohadnod a padban.
Sajnos, én is ezt tapasztaltam, amikor középiskolába kerültem annak idején. Elejétől a végéig, az idegennyelv-oktatás egyszerűen rémes. Iszonyat lassan haladtunk, még a "haladó" csoportban is, szódolgozatok és bemagolt szituációk hosszú sorát vettük át. Pedig előtte én még azt hittem, hogy az általános iskolától várok el túl sokat, amiért hasonló módon "tanultunk" 7-8. osztályban, de ez később sem változott. Volt egy-két ember a 15 fős csoportból, aki ki tudott nyögni értelmesebb mondatokat, de itt is hasonlóan alapvető dolgokra kell gondolni.
Feltételezem, Te sem az iskolarendszerű nyelvi oktatásból szerezted meg a nyelvvizsgáidat, mert szinte a lehetetlent súrolja a közoktatásban nyújtott nyelvoktatás színvonala alapján. A tanulók többségét nem is érdekli, mert "kötelező", és sajnos egy jelentős részük nem is akarja belátni, hogy bármiféle hasznot találna a jövőben a nyelvtudásban. Ha nem jártam volna magántanárhoz 1 évig általánosban, nem is tudnék szinte semmit még angolul sem.
Az is tény, hogy nem lehet kellő figyelmet fordítani egy többfős csoportra, még arra a 15 főre is nehezen, amikre manapság tagolják az osztályokat. (Ez a nyelviskolák csoportos oktatásának is egy nagy buktatója.) Vagy az van, hogy a tanár felveszi a tempót a fogékonyabb, előrehaladottabb diákokkal, és a többiek az égvilágon semmit nem értenek meg belőle - ez még jobban elveszi a kedvüket -, vagy pedig a nyelvet tényleg beszélők végigunják az órát, mint Te is, mert a többiek értetlenek, tesznek rá magasról és a tanár próbálja beléjük verni. Nekem a német óráim voltak ilyenek, amit második nyelvként kezdtem tanulni. 1 év alatt nem fejeztük be a könyvet, mert a többség még a röhejesen egyszerű szódolgozatokból is alig írt 2-eseket. Azután iskolát is váltottam, de ott sem volt nagyon más.
Nem talált. Az élet választotta. Új lakás új település és nem fogok órákat utazgatni még meló mellett a suliba. Ami a legközelebb van a lakhelyhez oda mentem.
Ill oda vittek mert ajánlom a becses figyelmedbe h nem vagyok nagykorú.
Egyébként meg te választottad azt az iskolát,
Ez iskolától és tanártól függ.
Sajna neked ez most így jött össze.
Ha nyelvvizsgád van már akkor neked kb mindegy, gondolom menni fog az érettségi.
Ja. heti 6 vagy 7 nyelvóra melyen csak ülök és nézek ki a fejemből. Péntek 7. óra angol. Hazamehetek róla? dehogy mehetek. Ott kell üljek és malmozzak.
Miért lenne nekem mindegy?
Nem mindegy.
neked kb mindegy
Pedig jobb lenne, ha hazamehetnél.
Ha valóban csak ennyiről szól az óra, hogy "bus stop" "table".
Gondolom azért olyan a tanítás, mert vagy a tanár tojik rá vagy a tanulók olyanok és a tanár feladta.
Én olyan gimiben voltam, ahol két nyelvet kellett tanulni. A kötelező az angol volt. Angolból két csoport volt, én abban voltam, amelyiknek a tanárja jó. Az, hogy nekem mennyire ment az angol vagy mennyire nem, más kérdés.
De a második nyelvet választani lehetett. Én olaszt választottam. A tanár egy ideig még próbálkozott azzal, hogy normálisan tanít.
De a vége (utolsó évben már így tanított) az lett, hogy:
tanuljuk meg a szavakat azt kérdezi ki,
xy szöveget elolvassuk, lediktálja a fordítást, azt kell visszamondani nem-tudom-mikor.
És tudod miért? Mert látta, hogy a társaságunkat nem nagyon érdekelte a nyelv. Max. volt 1-2-3 ember, akit még érdekelt talán, a tanár még látta rajtuk (szerintem) hogy ők taníthatóak. Ezek közt voltam én.
A két nyelvvizsgádhoz gratula, én erről csak álmodhatok. :D
De talán én jobb vagyok az " i go ......... house" témánál. :D
Ha meg kötelező ott ülnöd: ugye nem szólítanak fel?
Ha le se tojnak, akkor csináld a házidat (legalább otthon nem kell), gyakorolj a dolgozatokra, olvass könyvet, hallgass zenét (persze fülessel, ha engedik)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!