Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Tudom, hogy létezik nyelvtanul...

Tudom, hogy létezik nyelvtanulás alól felmentés, de mi kell hozzá?

Figyelt kérdés

Idén kezdtem a középiskolát. Általános iskolában német nyelvet tanultam. Abból sem voltam soha sem túl jó, mindig 2-3-as voltam. Idén a középiskolában "elkezdtük" az angolt, de nem nagyon megy. A többiek általánosban tanultak angolt, de én nem. Elvileg ugye előröl kellene kezdeni mindent az alapoktól.

Nos a tanár igencsak rohan az anyaggal. Minden nap van óránk, kivéve hétfőn. Már majdnem befejeztük a tankönyvet. A tanár olyan, mint egy "robot": "megtanítja" az anyagot, ha kézdezed semmit nem magyaráz el (még nem is válaszol), és hetente írunk témazárót. Ja, és 50°%-tól kettes. Borzasztó tanár...

Év elején nagyon sok egyest összeszedtem. Pont hogy nem buktam meg félévkor. A lényeg: a nyelvtanulás nem az erősségem.

Az egyik osztálytársamnak van felmentése angol nyelv osztályzás alól. Nem szeretném az órákat kihagyni, meg ilyenek, csak nem legyen osztályzás. Érettségiig össze tudnám magam szedni annyira, hogy az meglegyen, csak nem ezzel a tanárral. Egyébként nem csak én panaszkodok rá, sokan kivannak tőle.

A lényeg: Mi szükséges egy ilyen felmentéshez? Ha csak erre a tanévre vonatkozik az sem baj, mert nyáron tudok tanulni, meg lehet, hogy jövőre más tanárt kapunk (remélem...).

2015. febr. 16. 18:20
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Ha általános iskolában nem volt gondod a nyelvtanulással, nehezen elképzelhető, hogy hirtelen találnak nálad valamilyen tanulási zavart. Az 50%-tól kettes meg nem a tanár hóbortja, hanem általános irányelv gimnáziumokban.

Emellett ha középiskolában végig fel leszel mentve, kizárt, hogy engednének érettségizni belőke, és nem is volba logikus. Most döntsd el, meg tudod-e tanulni a nyelvet, vagy sem.

2015. febr. 16. 18:32
 2/8 A kérdező kommentje:
Legfeljebb akkor angolból nem érettségizek. Szakközépiskoláról lenne szó. Az osztályfőnök is furcsálta az 50%-os kettest. Nyilván másik tanárral könnyebben menne, mert ő semmit nem magyaráz. Egyébként az is furcsa, hogy valahogy ráérez, hogy az ember mit nem tud, és direkt azt kérdezi. Ez nem csak velem fordul elő, hanem mindenkivel. Meg nagyjából értem is az anyagot, de olyan hülye dolgozatokat állít elő, hogy senkinek sem sikerül túl jól általában. Pl.: Teljes egészében értem az egyszerű múltat, és fogalmazásban jól is használtam, de amikor a "nagy témazáróban" vannak ezek a h***e egészítsd ki meg egyebek típusú feladat... Hát azoktól kikészülök. És akkor 1-es lesz a dolgozat, úgy hogy igazából értem az anyagot. Ez is nyílván az én hibám (stressz, stb...).
2015. febr. 16. 18:59
 3/8 anonim ***** válasza:
100%
Rendben, de remélhetőleg érted, hogy a felmentést nem az ilyen esetekre találták ki.
2015. febr. 16. 19:01
 4/8 anonim ***** válasza:
81%
A felmentéshez az kell, hogy diszlexiás legyél - nem vagy az. Szóval felmentés nincs. Nyilván nehezebb neked, ha a többiek már mind tanultak, te meg tök kezdő vagy. Meg lehet érteni a tanárt, hiszen az osztály túlnyomó többségének ez már nem új anyag, hanem ismétlés, nem akar tökölődni vele, haladni akar, nem igazíthatja egy emberhez a tempót. Ilyenkor az ember segítséget kér, akár a tanártól délutáni korrepetálást (a 32 benn töltendő órájába belefér), akár egy osztálytársától, akár urambocsá fizetett magántanártól. Önállóan is tudsz tanulni, az internet tele van angol nyelvtani magyarázatokkal és gyakorlatokkal, neked több időt kell belefektetni, mint másnak. 50% a kettes, ez középiskolában így van. Mi a címe a tankönyvnek?
2015. febr. 16. 19:11
 5/8 anonim ***** válasza:
100%
Igen gyakori felvetés az aggódó szülők részéről, éppen ezért érdemes néhány pontját konkrétan megbeszélni. A Nevelési Tanácsadó nem tud "felmentést" adni, legfeljebb egy szakvéleményben javasolhatja a gyermek felmentését, amelyet az iskolaigazgató a saját jogkörében mérlegel, és vagy megfogad, vagy elutasít. A Nevtan szakvéleményét azonban egy logopédiai szakvéleménnyel kell megalapozni, amelynek a megfelelő indoklásokkal együtt tartalmaznia kell a felmentési javaslatot. A Nevelési Tanácsadó pszichológusát akkor érdemes felkeresni, ha már megvan a logopédiai szakvélemény. Ekkor a pszichológus egy intelligenciavizsgálattal egészíti ki a logopédiai vizsgálatot, s a két eredményt mérlegelve fogalmazza meg a felmentési javaslatát a szakvéleményben. Az igazgató csupán a Nevelési Tanácsadó által kiadott szakvéleményt köteles figyelembe venni.
2015. febr. 17. 10:24
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

Biztos azert van ez mert neked nincsenek meg az alapok es a tanar meg olyan tempoba halad mintha ezt mar mindenki tudna. Ha eddig nem buktal meg minden zavaro korulmeny ellenere akkor kesobb se fogsz mert van benned ennyi jozan esz. Probald meg kihuzni evvegeig bukas nelkul, nyaron gyakorolsz es jovore talan uj tanart is kaphatsz :)))

Semmikepp se kerj felmentest mert akkor ha utana ugy dontesz megis erettsegizni akarsz akkor ez nem tenne jot.

Mindazonaltal a kiegeszitos feladatok hasznosak mert az elmeletet ultetik gyakorlatba. Sok nyelvtanar hasznalja oket, szokj hozza. Ha heti negy oratok van akkor esetleg kerjetek meg hogy a temazarok elott tartsatok egy gyakorlo/ismetlo orat ahol osszefoglaltok es akkor talan jobban menne a dolgozat is.

Az hogy 50% tol megadja a kettest annak pedig orulj mert nalunk ha vki nem er el 60%ot az egyest kap, ugyhogy a tietek egy kedvesebb rendszer.

Ha az osztalytarsaid mar nem kezdok akkor segithetnenek az alapokkal mert az egyszeru mult igencsak konnyu ha rendesen tanitjak.

2015. febr. 17. 14:47
 7/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat! A tankönyv neve: Headway
2015. febr. 19. 16:38
 8/8 anonim ***** válasza:
A kiadó honlapján van gyakorlási lehetőség, válaszd ki a tankönyvedet: [link]
2015. febr. 19. 16:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!