Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Más is érzi úgy, hogy túl van...

Más is érzi úgy, hogy túl van kicsit lihegve a nyelvvizsgakérdés kis hazánkban?

Figyelt kérdés
0,33% kelett volna az írásbeli B2 nyelvvizsgámhoz. Fellebeztem, nem adták meg. Hála a precíz és rugalmas vizsgarendszernek, nem kapok júnuisban diplomát, csak ha megvan az írásbeli. Legközelebb augusztusban tudo elmenni írásbelire. Napi szinten használom a nyelvet munkakörömből adódóan. Ebben a félévben megcsináltam 34 kreditet, szakdolgozatot írtam, és 3 hét múlva államvizsgázom. Ezek mellett napi 8 órában dolgozok. Sajnos úgy érzem, hogy Magyarországon visszaélnek a nyelvvizsgaközpontok a helyzetükkel. Nem hiszem el, hogy pont határon van a tudásom.

2015. máj. 31. 12:14
1 2 3
 21/30 anonim ***** válasza:
56%

nem, szerintem jogos elvárás a nyelvvizsga

más kérdés, hogy nem ezen múlik a tudásod, de jobban akkor se lehet lemérni és az nem elég ha azt mondod te jól beszélsz angolul, kell róla bizonyíték

az hogy mennyire igazságos, megint egy más kérdés

semmilyen vizsga nem teljesen az, hiszen lehet minden mást tudtál volna, csak rossz napod volt vagy egyetlen pont kellett volna, de senkit se fog érdekelni

felesleges emiatt felhúzni magad, tanulsz még és majd sikerül

egy középfokú meg még nem is nehéz, simán teljesíthető

és ha direkt nem adták meg azt az 1 pontot, mert több pénzt akarnak? lényegtelen hogy így van-e vagy sem, a helyzeteden nem segít (amúgy lehet tényleg jogos volt, ha neked nem sikerül, a te hibád, nagyobb tudással semmiképp se tudták volna megcsinálni)

szóval ne ezzel a kérdéssel szenvedj, készülj fel jobban és csináld meg

a többieknek meg igazuk van, előbb kellett volna megpróbálni vagy jobban felkészülni és akkor most nem lenne probléma

2015. máj. 31. 14:35
 22/30 anonim ***** válasza:
34%
mentl márciusban megtudtad az eredményt március végén árpilisban ink lemondtál volna a felülvizsgálatról és májusban áprilisba még mehettél volna vizsgázni... és nem csak telc létezik sőt a írásbelije annak a legkönnyebb szinte.
2015. máj. 31. 20:13
 23/30 A kérdező kommentje:

Utólag könnyű okosnak lenni.

Tisztelt utolsó: mivel ez az utolsó félévem az egyetemen, ezért nem tartottam jó ötletnek a vizsgaidőszakba, államvizsgába beletenni egy nyelvvizsgát. A lényegen ez nem változtat, mert már jelentkeztem az augusztusira. Ami gyerekjáték lesz mert nem kell 5-6 dologra koncentrálnom, hanem erre a fenomenális nyelvvizsgára.

2015. máj. 31. 20:55
 24/30 anonim ***** válasza:
84%

A nyelvvizsgarendszerrel komoly problémák vannak, ilyen formában semmi értelme kötelezővé tenni. Ha a nyelvvizsga valóban a használható nyelvtudást mérné, akkor lenne értelme. Irreálisan drága is. Az egésznél az a gyanú merül fel, hogy jó üzlet, semmi több. És az emberek rá vannak kényszerítve, hogy nyelvvizsgázzanak, ha pl. diplomát szeretnének.

A legnagyobb gond az értelmetlen nyelvtanközpontúság. Ehelyett kommunikációközpontúságra volna szükség. A szóbelin nagyon lehúzhatják a pontjaidat, ha sok apró nyelvtani hibát vétesz, ez olyan nyelveknél, ahol nagyon bonyolult a nyelvtan (pl. németnél végződések), különösen jó lehetőség a jelölt lepontozására. Így előfordulhat, hogy aki valóban jól hazsnálja a nyelvet, jól kommunikál, de apró (egyébként nem zavaró) nyelvtani hibákat vét, megbukik. Aki meg elmond pár betanult sablonszöveget (nyelvtanilag helyesen), könnyen átmegy. Pedig utóbbi lehet, hogy meg sem tudna szólalni, ha a való életben kellene a nyelvet használnia. A szituációk szókincse is sokszor finoman szólva nem túl életszerű, a magnóhallgatásé főleg nem. Plusz néha még a hangminőség is hagy némi kívánnivalót. A speciális témák miatt pedig a nyelvvizsga sok mindennek mondható, de objektívnek semmiképpen. Ha valaki pl. pont abban a témában nem tud pár szót, amiről a magnó szól, könnyen elbukhat akkor is, ha amúgy jól tudja a nyelvet (az olyan központoknál, ahol a kérdésekre magyarul kell válaszolni, így ha nem ért 1-2 szót, nem fog tudni válaszolni). A "minden részfeladaton teljesíteni kell a minimumot" szabály további lehetőség az amúgy jó nyelvtudással rendelkező jelölt megbuktatására. Nyilván vannak korrekt vizsgák is, de sajnos sokszor nem ez a helyzet. És a rendszerben sok olyan hiba van, amely nem segíti sem az objektivitást, sem a korrektséget.

Írásbelin is néha elég speciális témák akadnak, nyelvvizsgák között is nagyok a különbségek (hiába validálják, valahogy mégis), ott is sokan a minimumszabály miatt buknak el. A minimum alá meg szintén könnyű lehet egy részfeladatban kerülni apró nyelvtani hibák miatt.

Tovább erősíti, hogy az egész az üzletről szól, hogy a nemzetközileg elismert nyelvvizsgák nagy részét (vagy egyiket sem) Magyarországon nem ismerik el, mivel a nemzetközi vizsgák egynyelvűek. Külföldön meg a hazait nem ismerik el. Így ha külföldre akarsz menni dolgozni, a magyar nyelvvizsga semmit sem ér. Ekkor viszont ismét felmerül a kérdés: mi értelme van? A nyelvtudás az, aminek értelme van. A nyelvvizsgának nincs (és ráadásul a nyelvtudást sem méri).

A nyelvvizsga akkor lenne jogos elvárás bármihez is, ha valóban a használható nyelvtudást mérné, de jelenleg nem ez a helyzet. És először a fenti problémákat kellett volna megoldani, utána kötelezővé tenni.

Pl. ha én most elmennék nyelvvizsgára anélkül, hogy célirányosan készülnék rá, valószínűleg megbuknék (talán még középfokon is), pedig napi szinten anyanyelviekkel társalgok, és dicsérni szokták, hogy jól beszélek, de én pl. észreveszem, hogy a folyékony beszéd és a jó kommunikáció sajnos gyakran nyelvteni hibákkal jár. A nyelvvizsga pedig ezt bünteti. Nyilván ha célirányosan arra készülnék, akkor nem lenne gond. De ha valaki tudja a nyelvet, akkor minden külön felkészülés nélkül is át kellene mennie a nyelvvizsgán, de külön célirányos felkészülés nélkül szinte lehetetlen. Az pedig a hasznos dolgoktól veszi el az időt (pl. a valódi nyelvtanulástól). És az emberek többsége észre sem veszi, hogy ez mennyire abszurd.

2015. jún. 5. 21:51
 25/30 anonim ***** válasza:
100%
Na nézzük most kiderült hogy engem is meghúztak. 59%-kal.. csodás! Min vontak le pontot? --> fogalmazás,beszéd jé de érdekes a szövegértés és a hallgatás meglett ahol csak a,b,c,d lehetőségek vannak és 1-2 szavas válaszok..
2015. jún. 5. 23:41
 26/30 A kérdező kommentje:

Korrekt válasz az utolsó előtti. Szépen megfogalmazta, az én véleményem is, szalonképesen!

Hétfőn átvettem a szóbeli bizonyítványom, de nem lettem nyugodtabb. Bosszant, hogy megint alá kell vessem magam ennek vizsgarendszernek.

2015. jún. 6. 17:48
 27/30 anonim ***** válasza:
100%

Nekem is fél pont kellett volna, jött a fellebbezés, és persze nem volt semmi. :D

Tejútrendszeren kívűlre kívántam őket! :)

2015. jún. 6. 17:54
 28/30 A kérdező kommentje:
Nekem bizi átvételkor adtak tanácsot, tanuljak vizsga specifikusabban. Illetve többet. Humorosak voltak....
2015. jún. 6. 17:57
 29/30 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem nem kicsit, hanem nagyon túl van lihegve.
2015. jún. 6. 19:40
 30/30 anonim ***** válasza:
100%
Gratulálok a szóbelihez. :) Legközelebb az írásbeli is sikerülni fog szerintem, bár sajnálom, hogy még egyszer neki kell futnod. Nekem annak idején a munkahelyem írta elő, hogy pánikszerűen kell felsőfokú szaknyelvi szóbeli vizsga lehetőleg németből és angolból is, ezt szeptember környékén találták ki, januárig kellett elvileg megcsinálni. Közte egy vizsgaidőpont volt. Kifejezetten kértem a központot, hogy lehetőleg próbálják meg minél távolabb tenni az angol és német szóbeli időpontját, végül betették egymás utáni napra. A német nem is lett meg ezért, mert nem voltam túlzottan formában, nyilvn valamenynire interferál is egymással a 2 nyelv, meg így nagyon időm sem volt begyakorolni. Szerintem nagyon le is pontoztak a szóbelin, a magnóhallgatás utána pl. 90% lett (ott a német volt előbb, az angol meg utána fél órával), de így is hiányzott végül 2 pont a németnél. Aztán fél év múlva megcsináltam azt is. De elsőre is sikerülhetett volna, ha valóban a nyelvtudás számítana, és nem a pillanatyi forma + az, hogy éppen mennyire tudtál célirányosan a nyelvvizsgára készülni. Középfokon anno még állami nyelvvizsgán voltam (akkor még csak 1 központ volt, a mai Origo elődje, de egy fokkal durvább volt), az meglett elsőre, de a mai szabályok szerint pl. nem lett volna meg, mivel ott a hallásértés csak 38% lett (rossz hangminőségű szöveg a törökök étkezési szokásairól, gasztronómiai szakszavakkal tele, amelyek magyar jelentését kellett volna tudni a kérdések megválaszolásához).
2015. jún. 6. 20:40
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!