Present perfect és simple past, hogy is van ez?
Simple Past:
lezárult történet, nem változtatsz rajta, a múltban történt időt is odaírhatsz, pl. yesterday
Present Perfect:
a múltban történt de még változhat pl somebody has stolen my bag.
a múltban kezdődött és még tart.
pl. I have played football for 5 years/since 2010.
remélem segítettem:)
Általában mindkettő jó:
- You scored!
- I played football. / I've played football.
Ha ott van, hogy meddig akkor csak
I've played football for 6 years.
Ahogy azt előttem szóló is mondja.
I played Football Yesterday.
I have been playing footbal since I was a child.
1- mikor fociztál?- Tegnap.
2-mióta focizol- gyerekkorom óta.
Köszi. A te mondataidat tudom,h milyen szituációkban lehet használni. Az enyémeket nem. :)
1. 'I played football.'
2. 'I have played football.'
Ne változzon semmi a mondatokban.
What did you do yesterday? I played Football. Szevasz. Tegnap volt, egyszerű múlt mert a cselekmény befejeződött.
Have you ever played Football? Fociztál már valaha koma?
Yes I have played Football for years. Aha évekig fociztam
.
NO, akkor egyszerű múlt fociztál, jó volt, befejeződott cselekmény.
A masik amikor Present Perfect van akkor a focizast nem hagytad abba, és nem lezárt cselekmenynél használod.
A used to akkor van amikor régen fociztál ma már nem.
1,
q:What did you do yesterday?
a:I played football.
2,
q:Why are your clothes so dirty?
a:I have played football.
I have played football - ha azt akarod kifejezni, hogy Te mar fociztal (eletedben legalabb egyszer, v akar tobbszor is, ezert legalabb nagyjabol tudod, mi a dorges), tehat nem feltetlenul igaz a jelenre is a dolog.. nem derul ki ebbol. Ha meg ma is focizol, akkor a inkabb a continues-t hasznald: I have been playing football, ez egyertelmubb.
I played football - pl mikor egy tortenetet meselsz el, mondjuk meselsz a nyaralasodrol, miket csinaltal. Vagy valaszolszhatsz egy ilyesmi kerdesre: "mit csinaltal a hetvegen?" -"I played football.
Ha koszos a ruhad, mert focizas kozben osszekoszoltad, akkor megintcsak celszerubb: I have been playing football, de nem hiba a sima perfect: "have played" sem.
Igazi jelentosege amugy csak tesztekben/vizsgakon van ezeknek, elo szoban az angolok nem sokat adnak ra. remelem, most tisztult a kep.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!