ANGOL TANÁROK! A Present Perfect igeidő kihalófélben van a köznyelvben?
Szakdolgozatom miatt érdekel a téma. Az amerikai angolban ugye felcserélhető sok esetben a Simple Past és a Present Perfect. Manapság a multikulturalizmus miatt rengetegen vándorolnak angol nyelvterületekre és ezek a bevándorlók sem feltétlenül használják, egyszerűsítenek. Magyarországon is relatíve kevés olyan emberrel találkoztam aki ezt az igeidőt rendesen érti. Előfordulhat, hogy X év múlva a Present Perfect eltűnik a köznyelvből és átveszi a helyét a Simple Past?
Ha valaki tud erről hivatalos cikket, fórum témát vagy bármit akkor linkelheti, de egyéni véleményeknek is örülök. Köszönöm a segítséget.
Esélytelennek vélem, hogy kihalófélben van a Present Perfect. Az meglehet, hogy a mai fiatalok nem nagyon figyelnek a nyelvtanra, de az biztos, hogy pl. a hírműsorokban és az irodalmi nyelvben nem használnak Past Simple-t for, since, already (stb.) mellett. Nagyon sok esetben a nyelvtan megköveteli a Present Perfect használatát. Beszélek angolul, és számtalanszor használom a Present Perfect-et (bár ez lehet csak azért van, mert szeretek szabatosan fogalmazni angolul is).
Elképzelhető, hogy egyszer teljesen átalakul az angol nyelv, de ehhez évszázadokra, évezredekre van szükség.
Szerintem ez egyáltalán nem igaz. Szoktam anyanyelviekkel beszélni, és nagyon is sokszor használják a Present Perfectet. Legalábbis a britek. Amerikaiak ugyan sok mindent összekuszálnak a hétköznapi beszélt nyelvben, de nekik is van sztenderd nyelvváltozatuk, ott egészen biztos, hogy nem hal ki soha.
De új-zélandi angolban például teljesen korrekt, ha a have-et az ige preterite alakjával illesztjük össze (I have went, és nem I have gone, ugye milyen csúnya? :P szóval elképzelhetőek torzulások)
De egyébként, a franciában pont fordítva történt. Mára már szinte teljesen kihalt az egyszerű múlt, csak írott nyelvben fordul elő, míg a befejezett jelenhez nagyon hasonló múlt idő, a Passé Composé szilárdan működik továbbra is. (csak ők ezt másképp használják)
Különben meg a kínaiak évezredek óta megvannak igeidők nélkül :) Nekünk is csak jelen és múlt van, a jövő idő kihalófélben.
5# na azt még én sem...
szerintem nem fog eltűnni a közeljövőben,akkor sem,ha minden bevándorló egyszerűsít és past simple-t használ
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!