Origós német középfokú nyelvvizsga?
Szia!
Az origó honlapján vannak információk is a vizsgáról, és vannak fenn mintafeladatok is.
Én tizenegy éve vizsgáztam a Rigó utcában német középfokból, szóval nem mostanában volt. Az írásbeli vizsga ebből állt: 50 feleletválasztós tesztkérdés, ami főleg nyelvtani tudásra és szókincsre megy rá. 1 kérdés/mondat, 4 választási lehetőség, amiből ki kell választani a helyeset. Ilyen tesztet találsz a honlapjukon.
A második feladat fordítás németről magyarra. Ez általában egy rövidebb cikket jelent, kb. egy A4-es oldal harmada.
A harmadik feladat szövegértés, amihez kapcsolódóan vannak magyar kérdések és amiket magyarul kell megválaszolni.
Az utolsó feladat levélírás, két téma közül lehet választani ha jól tudom.
A szóbeli vizsga áll egyrészt hallás utáni értésből (hangfelvételes feladat) másrészt elbeszélgetésből. A hallás utáni értésnél 3x lehet meghallgatni a szöveget. Az elbeszélgetés áll egy általános bemutatkozásból, egy kép ismertetéséből és azt hiszem egy szituációs feladatból (pl. telefonálni kell valamilyen ismérvek alapján).
A híresztelésekkel ellentétben nem olyan nehéz szerintem, mint ahogy sokan mondják. Szisztematikusan fel kell készülni rá, pl. a tesztes feladatokat be kell gyakorolni, vannak tipikus, visszatérő kérdések. Ha begyakorlod akkor sínen vagy (pl. 50-ből 40-45 jó akkor már mehetsz vizsgázni, nem baj, ha az elején van akár 20 hibád is, idővel jobb eredményeid lesznek:) A többire is fel lehet készülni: fordítás, levélírás, vagy szövegértés főleg gyakorlás kérdése. Szóbelire is fel lehet készülni, magadról sok mindent tanulj meg, mit csinálsz, mik a hobbijaid, milyen a családod, stb., aztán gyakorolj képekről beszélni, bármilyen képről, az a lényeg, hogy a beszélj amennyit tudsz.
Ez az a vizsgaközpont ahol sok meglepetés nem érhet szerintem.
Sok sikert!
Infók itt:
Csatlakozom az első válaszolóhoz :) Én januárban voltam nyelvvizsgázni, szerintem se volt olyan rettenetesen nehéz. Viszonylag jó magnóhallgatást fogtam ki, de ez tényleg csak a szerencsén múlik.
A teszteket tényleg nagyon be kell gyakorolni, pl. én is mikor kezdtem, akkor 50-ből 16 pont körüli eredményeket értem el, de jó alapos gyakorlás után nyelvvizsgán 48 pontra sikerült. Fontos, hogy az ellenőrzéskor nézd meg a helyes válaszokat, és gondold végig, hogy az miért nem volt jó, amit te írtál, és az miért jó, ami a válasz. Szükség esetén írd is oda mellé, hogy jobban meg tudd jegyezni, ez nagyon sokat segít.
A szövegértésben az a nehéz, hogy minden esetben csak azokat a válaszokat fogadják el, ami az ő megoldókulcsokban szerepelt, még akkor is, ha kétértelmű a kérdés, és relatíve jót válaszoltál. Tehát azt javaslom hogy a kérdéshez valamilyen szinten kapcsolódó választ írd le, hogy biztosan benne legyen az, amit ők gondoltak.
Egyébként javaslom ezt a könyvet, tökéletesen megmutatja, milyen feladatokra számíthatsz, és 15 komplett nyelvvizsgasor benne van.
Ha még szeretnél teszteket gyakorolni, ez a legjobb: [link]
Sok sikert! :)
Utolsó vagyok:
Szerintem ha igazán " erős" nyelvvizsgát szeretnél, akk válszt az ÖSDt vagy a Goethét...lehet hogy többet kell rá tanulni, de idős van rá elég, és soikal jobban megéri egy olyan nyelvvizsga, amit külföldön is elfogadnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!