Melyik nyelvet válasszam ezek közül?
Most megyek új suliba és ott az 1.idegen nyelv az angol lesz, a 2.-at lehet választani. Eddig németet tanultam, de nem tudom, hogy továbbra is azt akarom-e. Ezekből lehet választani:
Német
Portugál
Spanyol
Francia
Finn
Orosz
Latin
Melyik a legnehezebb/legkönnyebb? Melyiket érdemes tamulni?
Nekem az angol mellett francia volt középiskolában, angolból felsőfokig jutottam, franciát pedig olyan ellenszenvvel kezeltem, hogy sose bírtam megtanulni. Sajnos, nekem nem lehetett választani nyelvek között.
Egyetemen latint tanulok, de nekem az muszáj, tekintve azt, hogy történelem szakon vagyok, így a latin az olyan, mint egy falat kenyér az éhezőnek. :D
A franciát semmiképp sem választanám, bár ez szubjektív. A latin nekem könnyű, gyorsan tanulom, és tényleg nem nehéz egyáltalán, de ezt akkor javaslom, ha konkrétan ez kell és nélkülözhetetlen a tanulmányaidhoz és a későbbi életedhez. Én a helyedben az oroszt választanám vagy pedig a finnt, de ezt csak azért, mert nagyon tetszik a nyelv, viszont ha hasznosságot nézem, akkor tényleg az orosz.
Előző vagyok.
Van egy orvosis ismerősöm, és nem származik abból hátránya, hogy nem tanult előbb latint. Habár nem látok bele annyira, de feltételezem, hogy orvosin inkább a szakszavakat kell tudnod, semmint a nyelvtant, mondatszerkesztést, elemzést. Bár, tévedhetek. :) Én meg mindig az oroszt javaslom Neked, orvosin, ha sikerül, úgyis lesz latinod. :)
Ez főképp személyes preferencia. Azt válaszd, amelyik nyelv, valamint beszélőinek kultúrája a legközelebb áll hozzád, ismerkedj meg velük alapokban.
Angolul és németül beszélők folynak a csapból is, az igaz, de mégsem válnak teljesen haszontalanná. A spanyol szintén széleskörűen beszélt nyelv, de Magyarországtól kicsit távolabbi területeken. Itthon korántsem beszélnek olyan sokan spanyolul, franciául vagy olaszul, mint németül, így ezeket hasznos megfontolni.
Én szívem szerint franciát vagy spanyolt tanulnék (jelenleg franciául tanulok), de neked lehet, hogy más tetszik.
Az orvosin (családi tapasztalatok alapján) a latin nyelvtan mennyisége elenyésző, valóban inkább szakkifejezésekre korlátozódik az a tanulás, nem ad használható latin tudást. Mint ahogy már írták előttem, hátrányod nem származna belőle, ha nem tanulnál előzetesen latint, egyetemen meg úgyis belekóstolsz.
Nem tudom, mennyi idős vagy, és hány éved van még hátra addig, de én a helyedben egy szélesebben alkalmazható nyelvet választanék, mint a latin, hacsak nem áll különösen közel hozzád. Azonban a latin mellett áll, hogy a tanulása megkönnyítheti az újlatin nyelvek nyelvtanának megértését.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!